Espresso – Din lokala tidning
julsill

Julsill

CITRONSILL

En mycket frisk sill som gör en glad rakt igenom. Den passar till julbordet och till sillbuffén på midsommar, men klarar också att uppträda solo.

4-6 personer

1 förp urvattnad inläggningssill a 420 gr. 10 cm purjolök, 1 äggula, 1 msk senap, ½ dl rapsolja. 1 citron, rivet skal och saft, 2 msk socker, 5 msk crèmefraiche, vitpeppar från kvarn.

1. Skölj sillfiléerna och skär dem i 2 centimeter breda bitar. Ansa purjolöken och skär den i 3 millimeter stora bitar. Strimla lite till garnering.

2. Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås.

3. Tillsätt purjolöksbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar.

4. Lägg ned sillen och låt dra i kylen 1 till 2 dygn.

5. Garnera med dill och fina strimlor citronskal.

Att dricka till:

Citronsnaps.

SVENSSONSILL

Matjessillen är holländsk men sedan länge införlivad i svensk mattradition. Ordet är en försvenskning av holländskans maatjesharing, vilket betyder jungfrusill. Men tro inte att du får smaka samma sill som här hemma, när du äter matjessill i Holland eller Tyskland. Matjessill kryddad på svensk vis hittar du bara här.

4-6 personer

1 burk matjessill ca 500 gr, mjölk så det täcker,1/2 rödlök,1/2 äpple,1 msk ättika 24%, 3 msk tomatketchup, 1/2 dl rapsolja, 1 tsk socker, 1/2 dl finskuren dill, 1 dl vatten, 1 stjälk blekselleri, 4 msk tomatpuré.

Gör så här:

Låt matjessillen rinna av i ett durkslag. Skär filéerna i 2 cm breda bitar. Lägg sillen i en bunke och häll på mjölk så att det täcker sillen. Täck över och låt stå 24 timmar i kylen. Skala och finhacka rödlöken. Finstrimla bleksellerin och äpple. Blanda alla ingredienserna till tomatsåsen, spar lite lök och äppelhack till garnering. Häll bort mjölken, låt sillen rinna av. Blanda sill med tomatsåsen. Smaksätt eventuellt med körsbärslikör. Låt stå i kylen 1 till 2 dygn. Garnera med klippt gräslök, lök och äppelhack.

Att dricka till:

Vodka eller Torr sherry Fino

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x