Espresso – Din lokala tidning
img 9002

Kaffegök och gökotta

Kaffegök är ett vackert ord. Smaka på det. Ja ordet, alltså. Visst låter det poetiskt. Även för en tedrickare som jag är det vackert. Men jag har bara varit tedrickare i 15-20 år, innan dess drack jag kopiösa mängder kaffe.


Folk i min ålder började dricka kaffe redan som barn. Först fick man naturligtvis lite mjölk i kaffet, främst för att göra det lite svalare. Jag minns exakt när jag ”blev stor” och slutade med mjölk. En klasskamrat, Örjan, var med sin mamma på ett föreningsmöte hemma hos min mamma. ”Tanterna” satt i matrummet och drack kaffe medan Örjan och jag satt i köket. Min mamma kom med mjölken men då sa Örjans mamma att Örjan slutat med mjölk i kaffet. Jag ville naturligtvis inte vara sämre. Vi var då 10 år och gick i 3:e klass. Det skulle emellertid dröja många år innan mjölken ersattes av starkare drycker för min del.


Kärt barn har många namn, heter det. Kaffegök benämns också bl. a. kaffekask (från lågtyskans karsch, som betyder stark eller rivande), kaffehalva eller uddevallare. De syftar alla på en blandning av kaffe och brännvin eller konjak. Fritiof Nilsson Piraten skriver också om Ljungstrandare, som är färdigblandad kaffegök serverad i kanna.


Varifrån göken kommer kan man ju undra, men enligt gammal folktro kan man påverkas negativt av att lyssna på vissa fåglar, den som tvingats lyssna på canadagåsen kan intyga att det är sant! Den sedeslösa göken som lägger ägg i andras bon var en av dessa lömska flygfän. Folktron sa att hörde man en gök på fastande mage så riskerade man att bli ”gökdårad” och drabbas av diarré. Om man emellertid direkt på morgonen tog ”en sup för göken” slapp man detta. Om göksupen hälldes i morgonkaffet fick man helt enkelt en kaffegök. Ibland har gammal folktro varit mänskligheten till stor glädje!


Vilken sprit ska man då ha i kaffegöken? Okryddat brännvin eller cognac är det vanligaste. När jag vi början på 90-talet köpte ett torpställe på en liten udde i sjön Immeln i Breanäs fick jag snart klart för mig att även whisky var gångbart och var det klart ”finaste”. Det var då viktigt att whiskyn hälldes upp i ett snapsglas, jag antar för att alla skulle få lika. Först drack man lite kaffe för att ge utrymme för göken, sedan fattade man glaset, sa skål och slog innehållet i kaffet. Det var mycket viktigt! Jag hann dricka många kaffegökar med min älskade granne Ernst innan han med ålderns rätt lämnade Jämmerdalen. Varje dag hela sommaren kom han med något trevligt från trädgården: potatis, sallad, gräslök, dill eller andra grönsaker och jag frågade då om han ville ha en kaffegök. Svaret var alltid detsamma: Da ska bara va åjn dau. Ibland blev det två.


En kaffegök kan göra den torraste gubben spirituell, det gäller säkert även gummor. Sissa-Nessens Oskar var på kalas och fick kaffe med eau-de vie och han filosoferade: Kaffe å kånjak da ä åin bra kåmbination, män bara kaffe, da ä åin dauli kåmbination! Eller som Smens Jösse sa: ”kaffe udan jög da ä en djävla blanning”.


Gökotta har egentligen ingenting med kaffegök att göra. Gökotta är en svensk tradition att ge sig ut i naturen på fågelskådning och picknick vid den tid på våren och morgonen då göken börjar gala. Det är en gammal fin tradition som vi i Husmanskostens Vänner håller vid liv. Du är hjärtligt välkommen att komma med oss då, ju fler vi blir desto trevligare! Vår gökotta äger rum lördagen den 13 maj med start kl. 08.00 vid badplatsen i Breanäs, notera detta! Vi går en tipspromenad i den vackra naturen och fikar sedan ur medhavd fikakorg, där ingredienserna till en god kaffegök naturligtvis kan finnas. Fina priser utlovas, bl. a. säger ett obekräftat rykte att en handbroderad korsstygnstavla föreställande en nymf ridande en halt råbock i motljus i solnedgången vid Gnibe nabbe, ramad och glasad, donerad av änkefru Sofie Kattfoth finns på prisbordet. Kanske kan den bli din?

Välkommen den 13 maj!
Bengt Arne Larsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x