Espresso – Din lokala tidning
Image default

Kallskänkans Ättiksströmming 

inlagd sill,strömmingsfilé

Kallskänkans Ättiksströmming

Johnny Billinger Kallskänkans Ättiksströmming  Kallskänkans Ättiksströmming  Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

600 g strömmingsfilé

1 dl ströbröd

1 dl grovt rågmjöl

2 tsk salt

vitpeppar

smör till stekning

skivad rödlök, några dillkvistar

Ättikslag:

0,5 dl ättikssprit 12%

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

1/4 skivad lök

1 slantad morot

5 kryddpepparkorn

SÅ HÄR GÖR DU

Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med köttsidan mot varandra.

Vänd strömmingsfiléerna i en blandning av ströbröd, rågmjöl, salt och vitpeppar.

Stek strömmingen i smör och lägg den i en låg form.

Blanda allt till lagen, koka upp och låt svalna.

Slå lagen över strömmingen, täck formen och ställ den kallt att dra över natten.

Lägg på tunt skivad rödlök och dill.

Servera på knäckebröd eller med nykokt potatis.

 

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild

ÖVRIGT

Den goda strömmingen kan varieras i det oändliga, klassiska favoriter som nystekta, dubbla strömmingar fyllda med persilja eller dill, strömmingslådor smaksatta med anjovis eller tomat, inkokta strömmingsrulader och gravad strömming. Längre söderut kallas den sill. Utan ättiksströmming är inget smörgåsbord eller julbord komplett! Rätten är också ett utmärkt sätt att ta till vara överbliven stekt strömming. Karin Chäddström, kallskänkornas kallskänka, var chef för kallskänken på Operakällaren under Tore Wretmans tid. Hennes strömmingsrätter är legendariska. Bo Martinsson.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x