Espresso – Din lokala tidning
Image default

Kålpudding

Kålpudding

Johnny Billinger Kålpudding Kålpudding Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

½ vitkålshuvud (ca 1 kg)

½ dl grötris

1 dl vatten

2 dl mjölk

2 + 2 msk sirap

1 gul lök

400 g blandfärs

2 ägg

Smör

Salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Koka risgrynen i vattnet cirka 10 min. Späd med mjölken och koka ytterligare 15 min till en lös gröt. Låt svalna.

Dra bort de yttersta bladen på vitkålen och skär bort rotstocken. Skär resten i tärningar. Bryn på medelvärme i en msk smör i en stekpanna cirka 5 min utan att kålen tar färg. Ringla över 2 msk sirap.

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i en msk smör utan att den tar färg.

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda färsen med risgrynsgröt, lök, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar.

Lägg hälften av kålen i ugnssäker form. Täck med färsen och överst med resten av kålen. Smält 2 msk smör. Ringla smöret och 2 msk sirap över. Ställ kålpuddingen i ugnen i ca 45 minuter.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

ÖVRIGT

Historik om kål och kålpudding Under vikingatiden kom grönkålen till Norden. Annan kål, som vitkål och rödkål, kom till Sverige under medeltiden. I Cajsa Wargs Kokbok från 1755 finns ett recept på kålpudding. Hon varvade kål, murklor och frikadeller som hon täckte med färs i en blötlagd servett. Servetten band hon ihop med segelgarn och kokade i en gryta med saltat vatten. Tekniken att koka pudding i en form i vatten, kom från England på 1700-talet. Kålpuddingen förekom i Sverige under 1940-talets kristider. Köttfärsen var dyr, vilket gjorde att kålen var perfekt att dryga ut med. Nyttigt med kål Redan under antiken nämndes kål som en läkeväxt samt ansågs kunna skydda mot tumörsjukdomar. Dagens moderna forskning följer samma spår – att kålens hälsoeffekter kan skydda mot cancer. Men det finns flera anledningar att äta kål- de innehåller höga halter av folat, kalium och K-vitamin. I de kraftigt gröna sorterna finns dessutom rikligt med K-vitamin som är bra för skelettet. För veganer, och andra som inte använder mjölk och mjölkprodukter, är gröna kålsorter viktiga källor till kalcium.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x