Espresso – Din lokala tidning
img 2

Karin Linderoth berättade om bokskaparprocessen

En dimmig dag i slutet av februari fick avdelningen Stubben på Skogsgårdens förskola i Lönsboda besök av en, bland barnen efterlängtad person, nämligen den lokala författaren Karin Linderoth. Anledningen till besöket var att avdelningen just nu arbetar med ett tema som de har valt att kalla ”Det var en gång…” där barnen får djupdyka i berättande av olika slag.

Att berätta vad man har gjort i helgen eller på resan tillhör vardagen men när man medvetet börjar arbeta med berättande öppnas en magisk port in i sagans värld där allt kan hända. Vi arbetar medvetet med att ge barnen tid att få berätta saker samtidigt som pedagogerna ska vara en förebild i hur man kan skapa en berättelse.

Arbetar med SKUA

img 1

Pedagogerna i hela Osby kommun arbetar med SKUA (Språk och KunskapsUtvecklande Arbetssätt) vilket innebär att sätta extra fokus på språket och dess betydelse för alla barns utveckling. Alla pedagoger på Skogsgården är uppmärksammade på att högläsning är en aktivitet som kräver noggranna förberedelser och mål. Högläsningen är till för att bjuda in barn till fantasivärldar, utvidga deras fantasi och lära dem att förstå sig på vad berättelser handlar om. Men de är också språkutvecklande stunder, säger Ann-Christin Nilsson rektor på Skogsgårdens förskola.

Fantastiskt se lyckan i barnens ögon

I samarbete med Osby bibliotek ordnades bokpåsar som nu hänger i hallen på Stubben som föräldrarna lätt kan låna hem. Barnen har även fått ta med sig sin favoritbok hemifrån och det är så fantastiskt att se lyckan i barnens ögon när de får berätta om sagan. Att gå till biblioteket var ett självklart inslag och några av böckerna som barnen noggrant har valt att låna hem har gruppen haft boksamtal runt. Att lyfta författarna och illustratörerna bakom sagoböckerna har lett till en nyfikenhet, inte bara kring vilka dessa personer är utan även att få skapa själva.

Karin Linderoth på besök

När frågor runt författare och illustratörer började dyka upp hos barnen föddes idén om att be Karin Linderoth att besöka Skogsgårdens förskola. Hon gjorde ett undantag för förskolan, vilket både personal och barn uppskattade.

– Det har varit så roligt att träffa alla barnen, säger Karin.
Efter att Karin bland annat berättat om hur hennes bokskaparprocess går till så blev alla indelade i tre olika grupper för att på olika sätt praktisera det Karin just berättat. Arbetet som startade med denna workshop fortsatte och sagan resulterade i en bok med tillhörande illustrationer, likt Karins arbetsprocess och utifrån barnens idéer.

karin linderoth med ko

När boken var klar bjöd Stubben in övriga barn på de äldre avdelningarna på releasefest med popcorn, dans och sång och självklart fick de med sig en varsin kopia av mästerverket, vilket var väldigt uppskattat. Arbetet fortsätter på olika sätt och pedagogerna på Stubben ser verkligen framemot att se hur det kommer utvecklas.

text ocb bilder från förskolan: Camilla Petersson

img 4
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x