Espresso – Din lokala tidning
Marie på Karins i Broby

Karins i Broby firar 50 år

MODE. Det var sjuttiotal och Marie Berg sprang mellan klädställen i mamma Karins modebutik – då var hon sju år gammal. Nu är sjuttiotalsmodet åter på tapeten och butiken, som nu drivs av Marie men fortfarande bär mamma Karins namn firar 50 år i Broby.

– Vi var tre syskon, och mamma har sagt till mig att jag alltid var den som höll på med kläder, nagellack och läppstift redan när jag var riktigt liten, säger Marie Berg.
Hon driver i dag Karins – Din helhet på Tydingegatan i Broby och på butiksställen hänger kläder i naturfärger – brunt, sand, grönt – och en hel del av kläderna har detaljer i skinn. Sjuttiotalet är tillbaka, vilket passade bra under jubileumshelgen 25-27 september då butiken firade 50 år.
– Vi hade kvar fina bruna påsar från 70-talet som vi lät kunderna bära hem sina köp i. Helt rätt färgskala på den, skrattar Karin.

Långväga kunder
Att med en modebutik i Lilla Broby ta upp kampen mot stora kedjor och internethandel kan tyckas vara en tuff utmaning. Men Marie menar att den lilla personliga butiken har kvaliteter. Det lockar kunder från tjugo mils avstånd i alla väderstreck, och ibland längre än så.
– Nyligen hade vi kunder från Göteborg som hittade hit. De kom tillbaka för att de gillade butiken och gjorde resan hit som en utflykt. Det enda sättet att hävda sig är att ge kunderna lite mer än vad de betalar för. Vi försöker ha ett helhetstänk och bygga relationer med våra kunder. Man ska komma hit för att få inspiration och en upplevelse, säger Marie, som har flera strängar på sin lyra när det gäller att erbjuda service.

Helhet och fingertoppskänsla
– Jag är stylist och makeup-artist i botten. Målet är att få kunderna att må bra, och kanske hjälpa dem att hitta en ny sida av sig själv. Många saknar intresse och kunskap om färg och form, men vill ändå klä sig snyggt. Jag tycker om att utifrån mina kunskaper kunna plocka fram ett plagg som kunden trivs i. Att få dem att känna sig vackra på både insida och utsida, säger Marie.
I butiken erbjuds även behandlingar – från massage och ansiktsbehandlingar till make up och ögonfransfärgning.
– Målet är att erbjuda en helhet, och det finns mycket att utveckla vidare. Vi har ofta events och modevisningar. Det har varit svårt att genomföra allt under Coronapandemin, men vi har kunnat ta emot mindre grupper.

Trivs bra i Broby
Marie Berg erbjuder även behandlingar i Kristianstad, där en del av hennes verksamhet är förlagd. Men att ta steget att flytta butiken från Broby till någon av städerna i närheten är inte något som hon funderar över.
– Jag kanske var lite frestad när jag tog över butiken från min mamma, men mitt varumärkte sitter så starkt i butiken här i Broby. Dessutom brinner jag själv för landsbygden och tycker att det är viktigt att vi är rädda om det vi har!

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy