Espresso – Din lokala tidning
dsc9524

Matthias lyfter kärleken

KULTUR. Han har levererat headpieces till Lady Gaga och ligger bakom champagnen med sin hemorts namn på etiketten. Nu är Matthias Lavesson aktuell med  fotoutställnigen Explosions of love på Fabrik i Osby – ett kärleksfullt inlägg i debatten om sagoläsande drag-queens. Med sig på både bilderna och när vi träffar honom på Fabrik har han sin mormor Gerd. 

– Idén uppkom i samband med att det blev debatt kring dragqueens som läser sagor för barn, berättar Matthias som är på plats på Fabrik i Osby där Explosions of love precis har hängts upp på väggarna. 

– Fotona är tagna här på Fabrik. På den bild som speglar ursprungsidén sitter mormor och läser i en bok, men väl på plats fick vi feeling av den fantastiska miljön, både i restaurangen och i köket, säger Matthias.

Bildserien är tänkt att andas kärlek  och glädje, och att vara inbjudande för alla.  Det är fullt av bakverk, blommor och fin dekor och bilderna andas lite Marie Antoinette. Niklas Palmklint som har tagit fotona är fantastisk på att fånga stämningar och människor och här har  han verkligen gjort ett bra jobb med mig och mormor. Tanken är inte att ”skälla på de som är dumma” utan att sprida ett budskap med kärlek som bjuder in alla, säger Matthias.

 dsc9532

Gerd Nilsson, 87, har blivit fotomodell på gamla dagar. Hon hoppas kunna bidra till att visa upp en kärleksfullbild av drag-kulturen för alla åldersgrupper.
 y2a4767 1

Under året har debatten gått het om dragqueens som läser sagor för barn. Explosions of love är tänkt som ett kärleksfullt inlägg. Foto Niklas Palmklint

”Kände inte igen mig”

Gerd Nilsson minns dagen med fotograferingen som en härlig dag och konstaterar nu att hon snart är kändis i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi hade fantastisk kul när vi tog bilderna. Min egen dotter kände inte igen mig förrän hon såg min hand på en av dem, skrattar hon. 

– Hittills har bilderna visats på galleri Diva i Stockholm och i den salong där jag jobbar. Efter fabrik ska de vidare till  Pride West i göteborg, sedan vill de ha dem till Pride i Malmö, säger Matthias.

”Hat bygger på okunskap”

Matthias, som själv växte upp lite vid sidan av gängse könsnormer och fick höra en hel del ovänliga ord om sin annorlunda stil under skolåren tycker att det känns fint att kunna visa utställningen på hemmaplan.

– Jag har blivit mobbad för att jag var annorlunda, men känner absolut inget behov av revansch. Däremot kan jag känna ett slags ansvar gentemot de som retade mig att visa upp nya perspektiv. Jag håller ju själv inte på med drag annars, men har många vänner som gör det. De negativa och hatfyllda ord som  har riktats mot dragqueens bygger på okunskap, och tanken att Explosions of love är att ge ett kärleksfullt svar. Att mormor, som tillhör en äldre generation, medverkar hoppas jag kan visa att de negativa åsikterna inte är knutna till en viss åldersgrupp, säger Matthias.

Skapat fina minnen

Vad Matthias planerar för projekt härnäst, och om mormor Gerd kommer att synas med som fotomodell, får i nuläget vara osagt.

– Helt klart är att vi har skapat fina minnen tillsammans, och det är oerhört viktigt att göra det medans man har varandra. Mormor var den som bjöd mig med till USA för första gången när jag var 13 år – vi har alltid haft en nära relation och hon har varit viktig för mig, säger Matthias.

Och på Fabrik är man både stolt och glad för att få vara en bärare av budskapet i Explosions of love.

– Det är fantastiskt kul att fotona är tagna här, och gästerna som har sett dem har varit väldigt positiva. Budskapet går helt i linje med vår vision om att vara en mötesplats som erbjuder mat, dryck och kärlek till alla, säger Henrica Lorentzson.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x