Espresso – Din lokala tidning
dsc6569

Kay får lera att lira

KONST. Med naturen och jazzen som inspirationskällor öppnar  Kay Sjöstrand i Farstorp upp sin ateljé under påsken. Han är en av 78 konstnärer som deltar i Konstrundan Mittskåne.

– Det var min svärfar som smittade mig med keramikintresset redan 1985. Sedan har hag haft ett långt uppehåll innan jag byggde upp min ateljé här hemma. Första utställningen hade jag 2020, berättar Kay.

För att medverka i Konstrundan MittSkåne behöver konstnärerna kunna visa upp att de deltagit i minst tre jurybedömda utställningar, eller har en konsthögskoleutbildning. 

– Jag har gått en del kurser genom åren, bland annat på Kapellagården på Öland, men är till stor del självlärd, säger Kay som till vardags jobbar som träslöjdslärare på Norrängsskolan i Hässleholm.

Kay Sjöstrand Keramikuggla

I den nära naturen hittar Kay Sjöstrand inspiration till sin konst. Den inneboende i trädgårdens uggleholk har inspirerat till denna skapelse.

Musik och keramik – jazzbasen har sin givna plats i ateljén, och i ett fönster står Udu-trummor i keramik. Några av Kays skålar har har fått låna form från högtalarelement.

Kay Sjöstrand med en skål som fått låna formen av ett högtalarelement

Jazzen influerar

På hyllorna i ateljén trängs alster i ljusa naturtoner – en färgskala från blått till beige dominerar. Ett urval av konstverken kommer han att ta med till samlingsutställningen för konstrundan som äger rum på Hovdala slott.

– Ugglan får nog hänga med. Jag har satt upp en holk i trädgården där en kattuggla brukar  kika ut. Jag är väl lite av en skogsmulle och naturen är en stor inspirationskälla.

I ett hörn står även några elbasar vid en förstärkare – ateljén tjänar också som replokal när Kay lirar jazz ihop med bland annat arkitekten Christer Wall från Knislinge.

– Precis som musiken är det lätt att försvinna in i keramiken. Har man något jobbigt som man går och tänker på så försvinner det när man sätter sig ned och börjar dreja, säger Kay.

Och visst syns musiken mer handfast i några av Kays skapelser; skålar har lånat sin form från högtalarelement och i ett fönster står två Udu – ett nigerianskt slagverksinstrument som traditionellt tillverkas i lera.

Ägget är en återkommande symbol i Kays skapande, som representerar fruktbarhet. 

Ägg, grodor och grödor

Passande till påsken är även ägget en återkommande symbol i Kays konst. 

– Den här representerar min dotter och barnbarn, säger Kay om en skulptur föreställande ett mindre ägg som är sammankopplat med ett större genom en organisk form. 

Grodor och grödor från de egna odlingarna har också fått låna ut sina former till keramiken. En del är bruks­föremål, annat rena gestaltningar.

– Tanken är att jag ska gå ner i arbetstid, och lägga mer tid på keramiken. När man bara har någon timma om dagen så hinner man inte riktigt gräva ner sig i skulpturer, men jag ser fram emot att göra det mer framöver, säger Kay.

Kay Sjöstrand - keramikföremål

Glasyren ger karaktär åt alstren – här använder Kay en teknik där zink eller titanoxid tillförs för att bilda iskristaller under bränningsprocessen.

I utkanten av kartan

Med sin verksamhet i Farstorp är Kay en av de yttre punkterna i norr på konstrundans karta, som sträcker sig över Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Eslöv och Höörs kommuner.

– Jag är från Bjärnum från början men flyttade hit 1989. Tidigare fanns affär här, nu har vi inte ens en busslinje. Jag tycker att frågan om en levande landsbygd är väldigt viktig och hoppas kunna utveckla verksamheten här. Och jag hoppas såklart att konstrundans besökare hittar ända ut hit under påskhelgen, säger Kay. 

Text&Foto:erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x