Espresso – Din lokala tidning

Kickans Secondhand

– återbruk och upcycling med miljön i fokus

Michaela Henborg startade först sitt företag Kickans Secondhand AB i Älmhult. För en månad sedan flyttade företaget dock till Osby och Göingmöblers förra lokaler på Forsgatan 3.
– Här finns det rymliga ytor för mina utvecklingsplaner, berättar Michaela när hon visar runt i lokalen.

På Kickans Secondhand hittar besökaren kläder, prylar, lampor och lättare möbler, leksaker, böcker m.m. I stort sett det mesta som går att återbruka i ett hem.
– Jag säljer allt utom uppslagsverk och tyngre möbler. För närvarande saknar jag bärkraft tillräckligt för att ha stora möbler, berättar Michaela och förklarar att till hösten hoppas hon ha betydligt fler hjälpande händer på plats.
– Avsikten med mitt företag är att ge tillbaka till samhället och skapa möjligheter för människor att arbetsträna och komma ut på arbetsmarknaden. Det är ett sätt för mig att ge tillbaka efter all hjälp jag själv fått av familj, arbetsförmedling och vården, då jag haft det svårt själv p.g.a. fibromyalgi. Sammanlagt ska vi kunna vara 14 personer här. Det finns gott om plats och arbete tillräckligt. Jag har mycket prylar på lager, förklarar hon.

Zero waste inspirationen
Att arbeta klimatsmart är också något som är viktigt för Michaela Henborg. Förutom att sälja secondhandprylar så återbrukar hon en del material – till exempel till att göra egna prislappar. De blir olika och personliga.
– Jag slänger mycket lite och vill bidra till att skapa en hållbar samhällsnytta för kommande generationer. Tanken är zero waste – att ha så lite avfall som möjligt.
Hon berättar om ett utrymme i lokalen där det ska bli ett upcyclingrum. Där kommer föremål att stylas om, till produkter som får ett helt nytt utseende och värde.
– Jag är utbildad inom design och konst och tänker mycket i färg och form. Jag har förmågan att se att saker kan bli något annat och det är en väldigt rolig och kreativ del av arbetet.

Förutom secondhandförsäljningen driver Michaela också ett café i lokalerna. Där kan besökarna handla fika, nudlar och olika drycker. Under sommaren är det uteservering under hängbjörkarna på den intilliggande gräsmattan.

Fotnot: Öppet tisd -fredag 13 – 18, lördag 10 – 14

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy