Espresso – Din lokala tidning

Kjell-Åke hittade meningsfull sysselsättning på Bolist

Att ha en meningsfull sysselsättning har stor betydelse för människors livskvalitet. Personer som har ett LSS-/Sol-beslut till daglig verksamhet kan lånas in enskilt till företag för s.k. anpassad arbetsplats. Arbetsanpassare Anna Holmberg och Henriett Nilsson organiserar och stöttar praktiskt ute på arbetsplatsen tills både deltagare och företag känner sig trygga med arrangemanget. På detta sätt har Kjell-Åke Lott från Sibbhult lyckats hitta rätt och han arbetar nu som alltiallo på Bolist i Broby några dagar i veckan.

Allt om Göinge träffar Kjell-Åke tillsammans med Bolists ägare Janne Norrman. På plats finns också arbetsanpassarna Anna och Henriett, som har stöttat Kjell-Åke sedan starten för ett halvår sedan.

– Kjell-Åke är ett lyckat exempel på när det blir bra för båda parter, berättar Anna och Henriett. Kjell vill vara ute i arbetslivet på sin dagliga verksamhet. Han önskade själv att få prova jobba på Bolist och Janne var öppen för det när vi kontaktade honom.

Jag har provat olika ställen som kyrka och dagis och annat men inte hittat något som passat. Men här har jag hittat rätt, säger Kjell-Åke med övertygelse.

Meningsfulla arbetsuppgifter
Det finns många fördelar med att låna in deltagare. Företaget får hjälp med olika arbetsuppgifter som kan vara små men ändå meningsfulla för deltagaren. Det kostar inget extra för företaget, deltagaren är försäkrad genom daglig verksamhet och inlåningen bygger på ömsesidig frivillighet.

– Som företagare handlar det om att vara öppen och ha lite fantasi. Då är det lätt att hitta arbetsuppgifter som fungerar och är meningsfulla både för oss och för Kjell-Åke. Kjell-Åke är ganska självständig och framåt och vi ser honom som en resurs. Samtidigt är det också viktigt att deltagaren får känna sig som en del av verksamheten och det känns som att han trivs lika bra med oss som vi med honom, menar Janne, vilket Kjell-Åke är snabb att intyga.

Fler företag behövs
Inledningsvis provade Kjell-Åke på att arbeta på Bolist en förmiddag i veckan. Janne tyckte det fungerade bra och efterhand har arbetstiden ökats på till nuvarande 3,5 timme, tre dagar i veckan (2 dagar arbetar Kjell på Preem i Knislinge). Kraven på Kjell-Åke är grundläggande, såsom att vara närvarande, göra sina uppgifter och att inte prata onödigt mycket i telefon på arbetstid. Arbetsuppgifterna består av att städa och allmänt hålla ordning i butik och lager. Han kör sopmaskinen på lagret och fixar även uppgifter som behövs utomhus.
Anna och Henriett tillägger att det är några kommunala verksamheter och flera privata företag som haft eller har inlånad personal från daglig verksamhet och att de alltid välkomnar nya företagare som är intresserade att höra av sig. Och Janne är enbart positiv;

– Jag rekommenderar absolut detta till andra företagare!

Fotnot: Är du företagare och intresserad av att låna in en person med funktionsvariation så hör av dig till Anna Holmberg eller Henriett Nilsson på 044-775 66 13.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy