Espresso – Din lokala tidning
Klara och Elina skapar mening för individen

Klara och Elina skapar mening för individen

– Det ger så mycket tillbaka!

ÄLDREOMSORG. Våra äldre medborgare har haft en extra tuff pandemitid. Espresso har träffat aktivitetshandledarna Klara Karlsson och Elina Persson på Lindgården i Broby. De har fått gnugga geniknölarna lite extra för att ordna en trivsam tillvaro under restriktionerna.
– Utmaningen har legat i att hitta på möjliga aktiviteter som ändå kan erbjuda stimulans och ge mening i tillvaron, vilket ingår i vårt uppdrag, berättar Klara och Elina.

Både Elina Persson och Klara Karlsson tillträdde sina tjänster som aktivitetshandledare på Lindgården i juni i år. De har kandidatexamen i handikapp-/rehabiliteringsvetenskap respektive folkhälsovetenskap och har dessutom arbetat som vårdbiträden tidigare.
De restriktioner som gällt fram tills nu har förstås varit nödvändiga men också mycket tuffa mot våra äldre. Under denna sommar lättade tillvaron dock lite och Elina och Klara har kunnat ordna två grillkvällar utomhus, dit de boende fick bjuda vardera två anhöriga.
– Det var oerhört uppskattat. Att få sitta ute och träffa anhöriga och andra boende, äta gott och njuta av underhållning gladde verkligen många hjärtan. Och det är det som är syftet med vårt arbete. Vi ska hitta sådant som kan passa de flesta men också den enskilde individen. Vi ska kunna erbjuda alla glädje, utbyte och gemenskap och ge guldkant på vardagen, berättar Klara och Elina. Kort sagt: Klara och Elina skapar mening för individen.

Guldkant viktig

Under en lång tid fick inte avdelningarna umgås med varandra och de äldre har endast kunnat träffa anhöriga utomhus. Till synes “enkla” saker har då blivit än mer viktiga för att bidra till livskvalitet.
Broby-Emmislövs församling har ställt upp och hållit gudstjänster utomhus som de boende kunnat följa från balkongerna, vilket har varit uppskattat.
Ett annat exempel på något som skapat extra guldkant är den “hotellfrukost” som ingår i konceptet “Den goda dagen”, vilket alla jobbar efter på Lindgården.
– Då har vi handlat med oss lite extra gott och kommit ut med till avdelningarna vid frukosttid, berättar de.
Fredagsdrinken är även den ett mycket uppskattat inslag bland de boende. Med eller utan alkohol enligt önskemål…
– Det ska vara så hemlikt som möjligt för de boende. Det finns hembakat från köket och personalen på avdelningarna bakar också mycket. Den som vill ska kunna få ett glas vin till maten på fredagen och så vidare, förklarar Elina och Klara.

Klara och Elina skapar mening för individen
På innergården har utomhusgudstjänster hållits för de boende som följt med från balkongerna.
Stående inslag

Tiden ska räcka till både planering och genomförande av aktiviteterna. Stående inslag varje vecka är sittgympa och egentid som alla boende erbjuds med någon av tjejerna eller med den egna kontaktpersonen.
– Det kan till exempel vara en stunds manikyr eller handmassage. Och en del vill att vi bara sitter och samtalar, viket är nog så viktigt, berättar Elina.
Ett önskemål som alltid är stort bland de boende är att komma ut utanför boendet, på utflykter med ett mål eller bara åka en tur i omgivningarna. Till detta finns en buss som Lindgården och andra vårdboenden får tillgång till tre veckor i taget.
– Att åka förbi sitt tidigare hem och få berätta lite är ofta ett kärt återseende.

Den offentliga måltidens dag

Nu får de olika avdelningar äntligen träffas igen, även inomhus. Då blir det lite andra typer av aktiviteter. Klara och Elina har redan ett späckat schema för hösten.
– Vi startar upp både en damklubb och en herrklubb. Herrarna har redan meddelat vad de vill göra, det blir bland annat schackspel och poker. Damernas önskemål ska vi lyssna in idag när vi har första träffen, säger Klara.
Filmkvällar, afternoon tee och en vårdhund som hälsar på är andra aktiviteter under hösten.
Ibland är det mer fest och ett sådant tillfälle är Den offentliga måltidens dag som Lindgården passar på att fira 21 oktober. Då ordnar köket ett klassiskt kafferep med sju sorters kakor och tårta.
– Vi kommer att duka fint och pynta för att det ska kännas extra högtidligt också, säger Elina.
Ett anhörigcafé finns med i planerna och snart är det jul och ett hett önskemål är att den traditionella julbasaren ska återkomma. Fullt upp med andra ord.
– Ja men det är ett fantastiskt roligt jobb som ger så mycket tillbaka, avslutar Elina och Klara.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Jessica Mårtensson och Klara Karlsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x