Espresso – Din lokala tidning
Klassificering av rom

Klassificering av rom

DRYCK. Regelverken för skotsk whisky, fransk calvados med flera är oftast hårda och tydliga. Att klassificera rom är mer problematiskt eftersom det finns så många olika aspekter och indelningsgrunder. Här tar jag upp några indelningsgrunder, som sedan kan kombineras i ett antal varianter, vilka dock inte alltid utesluter varandra.
Ljusa romvarianter

När det gäller klassificering av rom talar vi till att börja med om vit rom (Light, Silver, Bianco). Det är den vanligaste romformen. Den är oftast torr och tämligen lätt, sällan (lång-)lagrad och används oftast som drinkingrediens.
Smaksatt rom (Flavored Rum), är smaksatt med frukt, bär, kokos med mera.
Kryddad rom (Spiced Rum) har tillsatts kryddor som exempelvis peppar, kanel, muskot, kryddnejlika.

Mörka romvarianter

Lagrad rom (Aged Rum, Premium, Anejo, Rum Vieux): Lagringen sker främst i ex-bourbonfat. För att få hög kvalitet måste tillverkaren lagrar romen i minst 3 år, men gärna upp till 15 år eller äldre.
Mörk rom (Dark, Black), kraftig och aromrik, oftast fatlagrad och färgad med sockerkulört, vanligen destillerad i pot-still.
Till gruppen mörk rom hör också Gold Rum (Golden, Ambré, Oro), medelfyllig, fatlagrad några år eller olagrad och färgad.

Lagrad och olagrad rom

Rom kan vara helt olagrad eller lagrad i många år. Mognaden går dock snabbt i det varma klimatet. I Västindien avdunstar romen upp till 10 % per år. Det är därför bara mer exklusiva romsorter som man lagrar lång tid. 8-12 år är en lång lagringstid, 15-20 år mycket lång. Rom av sockerrörsjuice tål längre lagring än melassrom. Viss lagring sker också i Europa, vilket kräver längre lagring men också ger en hög kvalitet. Vintage Rhum är en rom från ett särskilt bra år vilket du ser på etiketten. Ibland förekommer buteljeringar som cask strenght.

Rhum Agricole och Rhum Industrielle

Rum Agricole tillverkas i princip av sockerrörsjuice i pot-stills och Rhum Industrielle av melass i kollonpannor.

Klassificering av rom
En bit mörk choklad passar fint till en lagrad mörk rom.
Att dricka rom

Den ljusa, lätta rommen, Rhum Industrielle, gör sig liksom blended whisky bäst i drinkar. Kyler du den så kan du också dricka den ”snaps”. Det finns exempelvis den smaksatta rom som kommit som motdrag mot smaksatt vodka.
Den mörka, lagrade Rhum Agricole passar bäst som ren eller lite utspädd med vatten som avec eller till en cigarr och/eller mörk choklad. Den är också bäst i matlagning, i såser, desserter och för flambering. I påsktider passar en äggtoddy, ett vispat ägg med några teskedar socker och en skvätt rom i som en utmärkt dessert.

Så långt klassificering av rom. Nästa gång rundar vi av med olika romstilar och glider in på nästa sagolika dryck: Calvados.
Har du frågor och funderingar så tveka inte att skicka mig ett mejl!

Bengt Arne Larsson
adladrycker@gmail.com

Läs Bengt Arne Larssons förra krönika om rom här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x