INGREDIENSER
800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad
1 lagerblad
1 msk sirap
1-2 tsk ättiksprit
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
Smör
Salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1 tsk salt och ett krm peppar.
Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovis + spad och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn samt vatten.
Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1, 5 timme innertemperatur 75 °.
Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor.
Sila ner skyn i en kastrull. Det bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten. Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
Serveras med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.