Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2023 01 05 kl. 13.36.27

Kluckande julklappar

Vad ger man till en som ”har allt” är en vanlig fråga, vare sig det gäller födelsedagspresenter eller julklappar. Mitt svar är enkelt: Kolla vad Systembolaget har att erbjuda inför julen. Ibland kommer det speciella julutgåvor, så låt oss titta vad vi kan hitta.

Vin

När det gäller vin är jag inte tillräckligt kompetent att ge kloka råd, även om jag mycket intresserad av vin, särskilt i kombination med mat naturligtvis. Champagne dricker man kanske inte i vardagslag, men på julafton har vi som tradition att mitt på dagen äta ostron och dricka champagne på bryggan – den rika förekomsten av ostronskal på stranden brukar för övrigt förvåna nya gäster. I år blir det en champagne som smakar mycket bra till ett riktigt bra pris, Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372 för 329 kr. Vill du inte dricka den under julen så spara den till nyårsafton!

Starksprit

Låt oss nu se vad det finns på starksprithyllan. Whisky är en populär julklapp och Campeltowndestilleriet Glen Scotia presenterar i år en julwhisky med lite juliga toner, Glen Scotia Seasonal Release 2022. Den håller 53,3 %, har nr 11431 och kostar 899 SEK. En annan spännande maltwhisky är den indiska Paul John Christmas Edition Single Malt Whisky. Den håller 46 %, har produktnummer 41307 och kostar 749 SEK. Indien är en whiskynation med traditioner och Paul John en aktad producent – ta fram önskelistan!

Julcognac

Julcognac tillhör de gamla traditionerna och det finns en hel del trevliga saker att botanisera bland. Klassikern är givetvis Grönstedts XO Noël, 2022, ett måste på mitt gottebord till nötter, choklad och marsipan. Den håller 40 %, har nummer 40358 och kostar 399 SEK för 50 cl. Norrmännens stora passion för cognac förstår vi kanske vidden av när vi ser tre producenter av norsk härkomst: Soerlie Christmas XO. Nr 83317, 449 SEK; Bache-Gabrielsen Christmas XO, Nr 83188, 449 SEK och så Larsen Drakkar Noel Limited Edition 2022, Nr 58803 för 1 999 SEK. Smakar det så kostar det, skulle man kunna säga.

Julutgåvor

Ett par julutgåvor av gin (Gud förbjude!) har jag hittat men inte när det gäller rom och vodka. Kryddade julsnapsar finns det naturligtvis en hel del att välja bland. Snaps till den ofta lite fetare julmaten är väl för de flesta ett måste. Skåne och Herrgårds i all ära, men vore det inte kul med något annat smakrikt och gott.? Här några förslag på svenska julsnapsar: Jule Aquavit Qvänum Mat & Malt, Nr 38380, 296 SEK, O.P.

Anderson Julaquavit (ekologisk), Nr 40071, 219 SEK samt O Helga Natt, Nr 34119, 259 SEK.

Öl

Ölälskaren hittar ett enormt utbud på julöl, sök på ordet ”jul” på Systemets hemsida och du hittar hundratals öl, en guldgruva för den intresserade.

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x