Espresso – Din lokala tidning
img 9065

Kom i form med dans

HÄLSA. Tillhör du en av dem som har lovat dig själv att ta tag i träningen under det nya året? Gillar du rytm, musik och rörelsesom utmanar både hjärnan och kroppen? Vi träffade Gail och Petter från Anderssons Dansakademi som sedan 2020 håller kurser i tiodans i Hässleholm och Osby.

När Petter Andersson och Gail Davison Blad ordnade öppet hus för kurser i tiodans i Vankiva sommaren 2020 var intresset större än de hade räknat med. Tiodans är ett begrepp från tävlingsdansen, som under de senaste åren fått stort genomslag genom TV4:s Let’s Dance. men på Petter och Gails lektioner är det dansglädjen och det sociala dansandet som står i fokus snarare än uppvisningsdans.

– Det tar inte lång tid att få  kunskaper som man kan använda på en fest- eller utekväll om man vill dansa. Tiodansen bygger på traditionella danser som går att använda till många typer av musik när man väl har lärt sig grundstegen. Jag hade ett par på en kurs som bara hade dansat i några månader och fick höra ”är ni proffs?” när de intog dansgolvet och körde lite jive, säger Petter.

– Visst kan alla dansa disco och röra sig tillsammans med andra, men när det kommer till pardans skulle de flesta ha roligare på dansgolvet om de kunde några foxtrot steg, till exempel, menar Gail.

img 8990
Gail Davison Blad och Petter Andersson leder danskurser i Vankiva och Osby. Espresso träffade dem och deras elever under en kurs i solodans.

Passar för alla

Vals, Wienervals, foxtrot, quickstep, tango, cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble är de tio danser som definierar träningsformen. Med grunderna i dessa har man en bred arsenal av steg och turer som passar både i tre- och fyrtakt.

– Det handlar om att skapa en grundtrygghet på golvet – att veta vad man ska göra. Vi lär även ut vad man ska göra för att komma på rätt spår när man inte vet vad man ska göra, säger Petter.

– Och ålder på deltagarna spelar ingen roll. Vi har folk i 20-årsåldern på våra kurser, och de som är över 70, säger Gail.

– Jag har haft deltagare på kurser som var över 90 år och lärde sig sina första danssteg på 30-talet, inflikar Petter.

– Där får man ju respekt! Jag tycker att det finaste med dansen är, att på samma dansgolv kan du ha nybörjare som är i sjuårsåldern och elitdansare som är på toppen av karriären, och alla fungerar tillsammans.

img 9159
Petter Andersson guidar gruppen genom olika stilar – träning för både kropp och knopp.

Träning för kropp och hjärna

Förutom att dansen är ett kul sätt att träffa nya människor är det även en träningsform som stärker både hjärna och kropp.

– Det är både mindfullnes och fysisk träning. Oavsett om du följer en koreografi eller dansar fritt med en partner kan du inte fokusera på något annat. Det finns många studier som påvisar att dans är den bästa träningsformen, säger Gail. 

Bland annat påvisar senare års forskning att hippocampus – den del av hjärnan som bland annat håller ordning på våra minnen och vår rumsliga orientering – stärks av dansträning.

– Jag har själv lagt märke till att både koordination och reaktionsförmåga har blivit bättre sedan vi satte igång med danskurserna. Man får bättre koll på kroppen – om jag har tappat saker har jag plötsligt lyckats fånga dem igen innan de når marken, säger Gail.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x