Espresso – Din lokala tidning
dsc4152

Komedi stöttar tragedi

Scenliv ordnar standup-gala till förmån för jordbävningsdrabbade

VÄLGÖRENHET. Med fullsatta standup-kvällar på restaurang borgen i ryggen vill Lars Magnusson och Jessica Persson göra vad de kan för att hjälpa de jordbävningsdrabbade i Turkiet. Den 9 mars ordnar de en humorkväll på Borgen i Osby för att samla in pengar.

– Alla inblandade ställer upp gratis och publiken betalar så mycket som de vill, säger Jessica Persson.

– Det var när jag såg bilden på en pappa som sitter och håller sin döda dotters hand som jag kände att vi måste göra något, säger Lars Magnusson, som tog initiativet till den 9 mars.

– Jag hörde om Emin Sen i Hässleholm, som samlar in pengar och själv ska resa ner till Turkiet. Vi kontaktade honom och bestämde oss för att stötta hans insamling.

”Ville göra det vi kan”

När vi pratar med Lars och Jessica håller de fortfarande på att landa efter en av de välbesökta standup-kvällarna i Borgens restaurang.

– Publiken i Osby är fantastisk – vi annonserar aldrig ut i förväg vilka komiker som kommer men har fullsatt varje gång, säger Jessica Persson.

–Vi kände att vi ville göra det vi kan för att hjälpa till – och om det är något som vi kan så är det att arrangera standup, fyller Lars i .

Stort förhandsintresse

Salongen i Borgen rymmer 300 personer. Den ursprungliga tanken var att enbart släppa in publik på dörren, men ett massivt intresse har fått arrangörerna att tänka om.

– Vi vill att alla som kommer swishar minst hundra kronor, sedan får man skänka hur mycket man vill. Eftersom så många har hört av sig i förväg har vi beslutat att erbjuda möjlighet att boka platsbiljetter. Nortic sponsrar med bokningsavgiften och man swishar sitt belopp på plats under kvällen. Alla komiker ställer upp helt gratis, och flera lokala företag sponsrar oss för kostnaderna kring arrangemanget. Det har varit öppna armar från alla som vi har frågat, och vi hoppas att kvällen ska generera mycket pengar till människor som behöver det.

text&Foto:Erik@espressomedia.se

 dsc4092
Emin Sen som driver restaurang Casablanca i Hässleholm har själv familj i de jordbävningsdrabbade områdena. Nu administrerar han en insamling till katastrofens offer dit pengarna från Standup-galan kommer att skänkas.

”Kan bli en droppe som bidrar till att bilda en flod”

Emin Sen driver Restaurang Casablanca i Hässleholm och har blivit en känd profil i staden genom sin vilja att stötta behövande. Jordbävningskatastrofen drabbade flera av hans nära släktingar, och nu jobbar Emin för att samla in pengar för att hjälpa naturkatastrofens offer.

– Jag är oerhört tacksam för att Lars och Jessica har tänkt i de här banorna, säger Emin Sen som kommer att förvalta de pengar som samlas in genom standup-kvällen i Osby.

– Jag har drivit restaurang Casablanca i över 30 år, och har väl blivit en profil i Hässleholm för mitt engagemang för behövande, säger Emin som bland annat har erbjudit gratis julmiddagar på julafton till behövande  i 27 år.

Familj mitt i katastrofen

– Jag kommer själv från just det område i Turkiet som drabbades värst. När det hände pratade jag med släktingar som bodde på första våningen i ett av husen som rasade. Det handlade om sekunder att de kunde ta sig ut. De som bodde på våningarna högre upp klarade sig inte, säger Emin som har svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Jag har gråtit mycket. Dödstalen stiger fortfarande, och detta blir en av de största naturkatastroferna någonsin.

Stort stöd

När vi träffar Emin håller han på att upprätta ett konto för att samla in pengar till katastrofhjälp i sitt gamla hemland.

– Jag kommer själv att åka ner och se till att pengarna hamnar hos dem som verkligen behöver det. Precis som när jag har hjälpt människor här vill jag kunna vara på plats och se deras glädje. Flygbiljetten betalar jag ur egen ficka. Jag hoppas att detta kan bli en droppe som bidrar till att bilda en flod. Vi  bor i ett samhälle som har möjlighet att hjälpa, och jag är så glad för alla som kommit in och kramat om mig och sagt saker som – ”Emin – Du har bevisat vad du går för och hjälpt oss i här hemma i över trettio år. Nu är det dags för oss att hjälpa dig.”

text&Foto:Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x