Espresso – Din lokala tidning
Kommunvägledare Niklas Andersson

Kommunvägledare Niklas Andersson

Skivsamlande golfentusiast som har svar på det mesta

KOMMUN. Att visa vägen in till kommunen, vart man ska vända sig i alla de frågor man har, det är en stor uppgift att lösa för kommunens servicecenter. Niklas Andersson är en av Älmhults fyra kommunvägledare och han är säker på sin sak.
– De flesta frågor klarar vi, annars guidar vi våra besökare vidare till rätt ställe.
Niklas är född i Stockholm men har bott i Älmhult i 30 år.
– Jag tror att jag kan kalla mig en nöjd Älmhultsbo numera, säger han.

Sedan september 2020 har Älmhults kommun ett servicecenter med fyra kommunvägledare. Service står högst på agendan. I den nyrenoverade entrén till kommunhuset finns också lösningen för gästande turister numera. Lite hårddraget kan man säga att servicecentret hanterar frågor om allt från fiskekort till undringar om bygglov och det mesta däremellan.
– Vår uppgift är att serva besökare via telefon eller vid fysiska besök. Vi finns också på Facebook. Vi kan hjälpa till i de flesta ärenden. Målsättningen är att ge frågande människor svar direkt, berättar kommunvägledare Niklas Andersson.
Niklas är en av fyra kommunvägledare som fungerar som en länk till medborgarna men också mellan de anställda på kommunen.

Slumpen styrde

Att han hamnade i kommunhuset och blev något av kommunens ansikte mot allmänheten är en av slumpens skördar. Född i Stockholm, uppväxt i Klippan och inflyttad till Älmhult i 15-årsåldern.
– Min far fick jobb på Ikea och vi flyttade hit. För att göra en lång historia kort; när företaget avvecklade sina intressen i Möckelsnäs herrgård köpte min pappa herrgården. Så där vid Möckelns strand hade jag mitt första jobb. En fin arbetsmiljö, konstaterar Niklas.
Så småningom hamnade han på en praktikplats på Älmhults kommun.
– Man kan väl säga att jag halkade in i det kommunala arbetet på ett bananskal.
Det var ett bra bananskal. Detta visade sig ju vara något han verkligen trivdes med. Utåtriktat, problemlösande, massor av kontakter.
– Ja, och efter att ha bott här i 30 år tycker jag att jag kan få kalla mig för en riktig Älmhultsbo, säger han med ett stort leende.

Kommunvägledare Niklas Andersson
Kommunvägledare Niklas Andersson har en nyrenoverad och fräsch arbetslokal som han delar med tre kollegor.
Säsongsbetonade frågor

Niklas Andersson och hans kollegor huserar i en nyrenoverad lokal. Större, ljusare, luftigare.
– Absolut mer välkomnande. Det har blivit jättefint, konstaterar han.
Frågorna som dyker upp är ofta säsongsbetonade. Synpunkter på snöröjningen, nyfikenhet på turistmål, nyinflyttades funderingar om hur kommunen fungerar – och så de aldrig sinande bygglovsärendena.
– Byggloven är komplexa och tillhör de ärenden som vi ofta skickar vidare till kommunens handläggare. Vi informerar men har givetvis ingen beslutsrätt, påpekar han.
När Niklas inte är Älmhults ansikte utåt engagerar han sig i golfklubben, pysslar i trädgården och samlar vinylskivor. Och det visar sig att det finns en något tuffare sida hos den genomtrevlige kommunvägledaren. Han skrattar när frågan dyker upp.
– Det är hårdrock som gäller. Särskilt det klassiska engelska bandet Def Leppard!

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x