Espresso – Din lokala tidning
bild 1 2

KONSTEN ATT SOPSORTERA

”BÄTTRE MED TRIVSEL ÄN ARGA LAPPAR”

BÄTTRE BOENDE. Hur skapar man trivsel i ett soprum? Peter Persson är en av Hässlehems fastighetsskötare som tröttnat på att sätta upp arga lappar. I stället har han börjat återbruka både konstverk och annat som hyresgästerna inte vill ha längre – både för att skapa nya intryck i soprummet och för att ge gamla prylar en ny chans.

– Man kan tycka att det skulle vara enkelt! Peter Persson är en av Hässlehems fastighetsskötare som jobbar i bostadsområdena utanför centralorten. Vi träffas i Bjärnum vid hyreshusen på Slättarödsvägen som förra året fick ny fasad.

– Det har blivit väldigt fint här – ett superlyft jämfört med hur det såg ut tidigare. Jag är en av tre fastighetsskötare som jobbar tillsammans och mitt huvudansvar är grönytor och inre underhåll. Jag trivs superbra – kontakten med människorna som bor i fastigheterna är det bästa. Jag jobbade i 32 år som transportledare, men när firman jag var anställd av flyttade hittade jag det här jobbet. Man får lägga upp sin egen tid och ta egna initiativ. Det är frihet under ansvar!

FYNDBORD FÖR ÅTERBRUK

Och just soprummen är ett ansvar som nog har fått många fastighetsskötare att dra några djupa suckar genom åren. Rätt sak på rätt plats är det som eftersträvas – tydlighet är viktigt, men Peter testar även nya grepp.

– Här har jag ställt upp ett fyndbord med möjligheten att lämna sådant som man inte själv vill ha men som någon annan kan ha nytta av –
och det har blivit bra rotation på fina grejer. På väggarna har jag börjat hänga upp tavlor som har kastats – det har blivit en riktig liten samling med alla möjliga stilar, konstaterar Peter.

bild 2 1

TYDLIGHET OCH DIALOG

Utöver konstverken finns information på fem olika språk, och särskildt tydliga instruktioner om att plast inte hör hemma i kärlen för organiskt avfall.

– Just med organiskt får hämtarna inte ta tunnorna om det finns plast i dem. Det medför kostnader för extra tömning, och extrajobb för den som får sortera ut plasten, vilket råkar vara jag, konstaterar Peter.

Men att lösa problemet med pekpinnar tror inte Peter på.

– Det kanske har blivit några arga lappar, men det bästa är att prata med folk. Mitt bästa tips är att sortera förpackningarna hemma så det blir enkelt att kasta när man kommer till soprummet. Och jag tror att det hjälper till att göra lite fint här inne. Hässlehem har ett pågående arbete med att snygga till i soprummen, men det är kul att väcka lite tankar genom att börja jobba direkt med det man har, säger Peter.

NYTT SAMARBETE MED HÄSSLEHOLM MILJÖ

I två pilotprojekt tillsammans med Hässleholm Miljö AB (HMAB) håller nu Hässlehem på att se över hur man som bostadsbolag kan se till att göra det så enkelt som möjligt för alla hyresgäster att se till att rätt sak hamnar på rätt plats i miljörummen.

– Vi börjar i Vittsjö och Tyringe, och har god hjälp av HMAB som är vana att jobba med de här frågorna. Vi kommer att förse dem med uppgifter om hur vi jobbar idag, och vad som kanske inte fungerar så bra, säger Ermal Pllana, som är driftchef på Hässlehem.

– Att betala för extratömningar blir en stor kostnad i längden, och jag vet att våra fastighetsskötare får lägga mycket jobb på detta idag. Målsättningen är att ta fram ett koncept där det blir tydligare för alla hur man ska sortera sitt avfall, och varför, säger Ermal.

Felicia Thornander, avfallsutvecklare på HMAB konstaterar att sorteringsgraden i hyreshus generellt är lägre än bland privata villor.

– Projektet vi startar med Hässlehem är något som vi hoppas ska leda till en modell som vi sedan kan erbjuda andra fastighetsägare i kommunen – det finns stor potential.

Både i Hässleholm och nationellt finns det goda exempel på att det ger bra resultat när man jobbar med själva miljön i miljörummen, säger Felicia.

– Med start i några områden kommer vi att testa olika åtgärder och se vad som fungerar. Just trivselfaktorn är en viktig del – det får ju inte kännas som att man vill öppna dörren och kasta in soporna, skrattar Felicia.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x