Espresso – Din lokala tidning
konstrundan 2024

Konstrundor i Skåne – Planering i full gång

En konstrunda är en händelse där ett antal konstnärer visar upp sina verk i sina ateljéer under en begränsad tidsperiod, oftast under en helg. Konstrundor i Skåne förekommer oftast i områden med många arbetande konstnärer. På Österlen och Bjärehalvön har det funnits etablerade konstrundor under påsken i flera decennier.

Flera konstrundor i Skåne

År 1968 började tolv konstnärer som bodde längs Hanöbukten på Österlen hålla öppet hus under pingsthelgen på initiativ av Bengt Fredriksson, Björn Flygare, Sven-Åke Svensson och Arne Lindquist. Samarbetet kallades “Hanöland” och blev framgångsrikt. Året därpå flyttades det till påskhelgen och fler konstnärer anslöt sig. År 1971 ökade också antalet och den geografiska spridningen, och namnet ändrades därför till Konstveckan i Östra Skåne. I september 1974 bildades Östra Skånes Konstnärsgille, vilket sedan dess har varit arrangör för denna konstrunda.

Tips på konstrundor

Det finns idag många konstrundor runt om i Sverige.

I Skåne kan vi räkna till fem olika:

Konstrunda östra Skåne, Konstrundan Österlen, Konstrundan mittskåne, Konstrunda västra Skåne, Konstrundan nordvästra Skåne, Konstrundan sydväst. Finns också några

Konstrundor i olika format

Konstrundan på Österlen har med tiden ökat i omfattning och inspirerat från 1982 även till en konstrunda i västra Skåne och från 1995 en i sydvästra Skåne. Konstrundor finns numera också på andra platser. Sedan 2020, då Sverige drabbades av Covid-19 och fysiska besök begränsades, finns det även en digital konstrunda via Konstrundan Online.

Källa Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Konstrunda

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x