Espresso – Din lokala tidning
Konstsalong och Konst i Advent

Konstsalong och Konst i Advent

KONST/FÖRENINGAR. Trettiotre konstnärer, alla med koppling till Hässleholm och kommunen, fann juryns gillande när uttagningen till Hässleholms Konstförenings konstsalong “Konst i Hessle 2021” sammanställdes.
Vernissagen hålls i utställningshallen i Kulturhuset den 20 november. Publiken kommer att få se över etthundra verk i lika tekniker, såsom måleri, skulptur, broderi, ståltråd och gips och foto.

Konstsalong och Konst i Advent. Hässleholms Konstförening har gjort det till en tradition att vart femte år arrangera en jurybedömd konstsalong. Den förra, 2006, sågs av långt över 1000 personer. I år är det alltså dags igen och den 20 november hålls vernissagen.
Som om inte detta skulle vara nog ställer Hässleholms Konstförening även till med utställning i f.d. Hemtex-lokalen i Gallerian under rubriken ” Konst i Advent”.
– Hela 26 konstnärer finns med i utställningen som öppnar 27 november. Här blir det dessutom julmarknad med konstinriktning på julskyltningssöndagen och helgerna fram till jul. Öppettiderna följer dem som gäller för Gallerians övriga butiker. Detta är också ett evenemang i samarbete med Hessle-City, berättar Elizabeth Möller, ordförande i föreningen.

En ideell förening

Hässleholms Konstförening är en ideell förening som startade 1990 och som har som syfte att väcka och underhålla intresset för konst. En del i detta är att arrangera utställningar i såväl kulturhuset som på andra platser. Under senare år har föreningen till exempel använt tomma butiksfönster i stan för att låta konstnärer exponera sina verk för en förbipasserande publik.
– En variant av konstutställning som blivit mycket uppskattad, fortsätter Elizabeth.
Föreläsningar och cafékvällar med olika teman är också en del av verksamheten liksom att föreningen anordnar utflykter och resor inom och utom Sverige.
Ett välmatat konstlotteri för medlemmarna i samband med årsmötet är också en av årets höjdpunkter.

Fullmatat program

Våren 2022 kommer bland annat att innehålla en konstutställning i Kulturhuset med rubriken “Fantasier, färg och form – och en hel del motorsåg…”
Det blir en samlad visning av verk signerade Åsa Antalffy Eriksson, Tommy B Nilsson och Claus Becker. En spännande kombination av måleri och skulpturer i trä utlovas.
– Välkända Gunnel Götesdotter blir också föreläsare vid en cafékväll under våren. Hon kommer att berätta om sitt konstnärskap och om en resa till Paris som inte blev som det var tänkt. “När det inte blir som man tänkt sig…” är också rubriken för kvällen.
Som grädde på moset till våren arrangerar Konstföreningen också en resa till Wanås med guidad tur bland konsten. Mycket på programmet alltså.
– Ja, för en förening som kanske inte är så stor om man ser till medlemsantalet men som är väldigt stor när det handlar om engagemang och intresse, avrundar Elizabeth.

Text: Jessica Mårtensson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x