Espresso – Din lokala tidning
Domus i Osby

Kooperativas historia, del 3


1949 – 1978 Den stora förändringens tid

HISTORIA. Den gamla, för många så kära betjäningsbutiken fanns fortfarande kvar på -50 talet, även om man nu anade i fjärran kommande nymodigheter på handelns område.
I och med att snabbköpsidén erövrade handeln i allt större omfattning, samt att kraven på bättre service i form av bl.a. större sortiment tryckte på, fick man inte den lönsamhet som erfordrades.

Snabbköpsidéns framfart och konkurrens från varubussverksamheten medförde stora svårigheter för dem som bedrev handel i mindre omfattning. Avveckling av filialerna i Marklunda, Nygårdsgatan, Klockareskogen och försäljning av Strömsborg och Ådalen skedde 1958 – 1963.

Större varusortiment
1959 företog handlaren en andra omändring av huvudaffären. Man satsade då på ett avsevärt större varusortiment, en mera tidstypisk snabbköpsinredning, och det hela kom att utmynna i KONSUMHALLEN.
Denna butik visade sig ganska snart vara för liten, ett nytt varuhus planerades redan och den 17/6 1965 kunde det första varuhuset öppnas i samhället. Det var ett stort arbete att flytta från Konsumhall – Barack – Varuhus.
Baracken var under byggtiden placerad på Torget.


För litet
Även detta nya varuhus bedömdes vara för litet så 1976 övertogs EPAs lokaler. Omsättningen hade stigit stadigt fram till 1972 då EPA öppnade det tredje varuhuset i byn, vilket snart visade sig vara en felsatsning.
Den 1/7 1976 övertogs EPAs lokaler som byggdes om för att passa den egna verksamheten. Nu hade man värdefulla parkeringsplatser.

Nu vet vi platsen
I nr 17 skrev jag att det var okänt var det nya försäljningsstället som öppnades 1927 i Strömsborg, låg. En person har hört av sig, och nu vet vi. Det var i ett hyrt hus i Strömsborg alldeles söder om bron vid Spinneriet.
Om man kunde handla över disk är okänt, men kanske var Kooperativa Strömsborg 100 år före sin tid, eftersom man kunde lämna in handlarlappen ena dagen och hämta ut varorna nästa dag!
I dag kan vi göra likadant fast vi mailar inköpslistan till butiken.

Text: Roland Bengtsson

Källa: Kooperativa Handelsförening Framåt Minnesskrift 1909 – 1979

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x