Espresso – Din lokala tidning

Köpa eller sälja hus – det är frågan

Christer Stjernfeldt håller på med husförsäljning, tomtförsäljning, bostadsrätter och andra fastigheter sedan 1993 och har stor erfarenhet av detta. Han driver Stjernfeldts fastighetsbyrå och är i grunden civilekonom och fastighetsmäklare.

Vi tog kontakt med Christer som gärna delar med sig av den kunskap han har angående hur man kan förbättra värdet på sitt hus och vad man ska tänka på vid hus- eller bostadsrättsköp.

De som brukar sälja sina villor är oftast i åldern 50 – 55 +. Då har barnen flugit ut från hemmet och huset börjar kännas stort och svårt att sköta. Man vill kanske ha något mindre som en marklägenhet som inte behöver skötas på samma sätt som en villa med trädgård.Ofta uppkommer husförsäljning vid generationsskifte. Det kan också vara arbetsrelaterat, där ena parten i hushållet har fått jobb på annan ort vilket gör att man väljer att sälja sin egendom eller så kan det vara vid skilsmässa eller dödsfall, berättar Christer.
De som köper fastigheterna är i sin tur oftast par i 30-årsåldern som skall eller har skaffat familj .

Tips om du ska sälja din villa eller bostadsrätt

Jag vill poängtera att det är billigt och oftast gratis att göra. Det enda det kostar dig är tiden och det behöver inte betyda att det blir en ekonomisk påfrestning, utan snarare tvärtom.
För att öka värdet på din fastighet så kan du göra följande:

■ Sortera ut alla personliga saker från huset och eventuellt garage eller carport. Det är lättare för köparen att börja måla sin bild av sitt boende i fastigheten med ett blankt papper.
Köparen ser inte hur fastigheten eller byggverket ser ut med en massa saker.

■ Fastigheten skall ha en röd tråd som går genom huset, allt från stilmässigt till färgmässigt och ha minimaliskt med möbler.

■ Tvätta huset både invändigt och utvändigt. Det första intrycket är alltid viktigt.
Ser fastigheten smutsig ut så kan det sänka värdet.

■ Ha en lättskött trädgård, så köparen inte ser sig ha en massa arbete. De som är intresserade kommer att visualisera hur de kan ha det där.

■ Tänk på att ha insynsskyddat från grannar.

Skall man baka kanelbullar för att göra det hemtrevligt när man har visningen?

Njae säger Christer skrattande, då hade jag nog undrat vad det var för fel på fastigheten, så nej det är inte att rekommendera.

Hur länge har säljaren säljansvar?

Säljaren har ansvar i 10 års tid efter att köpet har genomförts och fastigheten är såld till köparen. Ett nytt hus innebär stort och mycket ansvar, äldre hus är det mycket litet ansvar beroende på skicket.
Säljaren har bara ansvar för dolda fel, t.ex. fel i bjälklagen i väggarna. Skulle du som köpare hitta en mögelfläck på en vägg där en möbel stått framför så är det ändå köparens ansvar att grundligt titta igenom allt. Köparen har undersökningsplikt, vilket innebär att en fackman besiktigar huset. Ett husköp innebär en stor investering för köparen och då är det alltid bra att veta om att huset är i bra skick när man köper det.

Tips för dig som köpare

■ Lita på din magkänsla: vill du bo här, känns det bra, är frågor du bör ställa dig.

■ Besiktiga huset som sagt.

■ Undersök hela huset.

■ Se framåt i tiden med huset; renoveringsbehov och ekonomi.

■ Ha en totalbudget över husköpet så att inga överraskningar väntar senare.

Medvetenheten hos köparen har ökat markant de senaste åren, och de är ordentligt pålästa när de kommer på visningarna.

Landsbygd eller centralort
Det brukar ta längre tid att sälja på landsbygden än i centralorterna ochdet beror mycket på läget och komforten som köparen är ute efter.Om man t.ex. bosätter sig 10 km utanför tätorten så bör man ha i beräkning att om man är en familj med barn så krävs det två bilar i hushållet för att skjutsa barnen.
Det är många nysvenskar nu som köper hus ute på landsbygden och renoverar och sätter sin prägel på dem.

De hjälper till att få tomma hus levande igen och folkmängden ökar, en positiv trend som vi ser har ökat. Det blir så eftersom husen oftast är betydligt billigare ute på landet än inne i centrum.

I Sverige renoveras det för övrigt extremt mycket, och de som tjänar på det är byggfirmor och trädgårdsarkitekter. Sen kan det bero mycket på de TV-programmen som har med bygg och trädgård att göra och att husköparna inspireras av dem.

Tidsperspektiv på försäljning
Det tar allt från 3 månader upp till 1 år att sälja hus. Mycket hänger på om det är ett unikt läge med sjötomt – då är det stor efterfrågan men kanske mindre utbud. Det gör att det är lättare att sälja såna objekt och då kan även priset bli högre än marknadsvärdet. Allting har med efterfrågan och tillgång att göra och det är det som är avgörande, säger Christer.

Till sist Christer, vilken utbildning krävs det för att bli fastighetsmäklare idag?

Det krävs tvåårig högskoleutbildning praktik inkluderat. Här får man en bred kunskap om förmedling, juridik, fastighetsbesiktning, ekonomi och byggnadsteknik.
Man kan säga att vi som arbetar i denna branschen arbetar som konsumentupplysare.
Mäklaren skall vara neutral och tillvarata såväl köparens som säljarens intresse, avslutar Christer.

Text och foto: Anita B Svensson

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy