INGREDIENSER
3 hg köttfärs (alt. blandfärs)
3 msk skorpmjöl
2 – 3 dl mjölk (gärna högfetthalt)
1 medelstor gul lök
salt och vitpeppar
½ medelstor kålrot
2 msk marg.
sky
1 – 2 msk vetemjöl
1 – 2 dl gräddmjölk (ca.hälften av varje)
salt och vitpeppar
2 msk finhackad persilja
soja
SÅ HÄR GÖR DU
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild
ÖVRIGT
Varför inte landa i något som ligger djupt i den nordeuropeiska matlagningen, nämligen kålrot. Kålroten har sitt ursprung i Norden men kom på 1600-talet till Tyskland. Där kallas den för Schwedische Rube (svensk rova). ”Rabba” på skånska. I Scotland använder man separat mosade kålrötter resp potatis och ingår då som tilltugg till Haggis och benämns då som ”neeps and tatties”. Annars heter kålrot ”swede” på engelska, vilket många försöker göra sig roliga över. Kålroten var ju den basala grundfödan innan potatisen gjorde sitt intrång i våra trakter. Egentligen var det ursprungliga namnet ”rotkål”. Hur som helst här kommer ett recept (från början av 50-talet) på Köttgrotta, där kålroten finns med tillsammans med bl.a. köttfärs.
Ett recept från Jankov Månsson (Husmanskostens vänner)