Espresso – Din lokala tidning
Image default

Köttgryta

köttgryta recept

Köttgryta

Johnny Billinger Köttgryta Köttgryta Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Färs:
3 hg köttfärs (alt. blandfärs)
3 msk skorpmjöl
2 – 3 dl mjölk (gärna högfetthalt)
1 medelstor gul lök
salt och vitpeppar
 
Fyllning:
½ medelstor kålrot
2 msk marg.
 
Sås:
sky
1 – 2 msk vetemjöl
1 – 2 dl gräddmjölk (ca.hälften av varje)
salt och vitpeppar
2 msk finhackad persilja
soja

SÅ HÄR GÖR DU

• Skala och skölj kålroten och skär den i små tärningar.
• Bryn kålroten i lätt brynt margarin i en lagom het stekpanna.
• Salta och peppra lite och låt kålroten småsteka under lock 15 – 20 min.
• Skala och riv löken.
• Arbeta samman kött, skorpmjöl, lök salt, peppar och mjölk till en smidig färs.
• Kläd en väl smord form med färs och fyll den med de stekta kålrotstärningarna.
• Lägg ett lock av färs över rötterna och tryck samman alla skarvar väl.
• Bind ett smort smörpapper över formen
• Grädda formen i medelgod ugnsvärme 200° – 225° ca. 45 min.
• Slå skyn, som bildats i formen i en gryta och rör ner mjölet däri.
• Späd med gräddmjölk till en lagom tjock sås och låt den koka några min.
• Arbeta såsen blank och slät, smaksätt den med salt, peppar och persilja samt färga lite med soja.
• Stjälp upp köttgrottan på ett hett serveringsfat och slå såsen över.
Tillbehör lingon

 

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild

ÖVRIGT

Varför inte landa i något som ligger djupt i den nordeuropeiska matlagningen, nämligen kålrot. Kålroten har sitt ursprung i Norden men kom på 1600-talet till Tyskland. Där kallas den för Schwedische Rube (svensk rova). ”Rabba” på skånska. I Scotland använder man separat mosade kålrötter resp potatis och ingår då som tilltugg till Haggis och benämns då som ”neeps and tatties”. Annars heter kålrot ”swede” på engelska, vilket många försöker göra sig roliga över. Kålroten var ju den basala grundfödan innan potatisen gjorde sitt intrång i våra trakter. Egentligen var det ursprungliga namnet ”rotkål”. Hur som helst här kommer ett recept (från början av 50-talet) på Köttgrotta, där kålroten finns med tillsammans med bl.a. köttfärs.

Ett recept från Jankov Månsson (Husmanskostens vänner)

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x