INGREDIENSER
500 g räkor med skal
olivolja
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 dl vatten
500 gr laxfilé
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
300 g färska tomater
½ g saffran
1 tsk stötta fänkålsfrön
3 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
Salt och dill
SÅ HÄR GÖR DU
Skala räkorna, spar skalen. Ställ räkorna i kylen. Fräs skalen någon minut i olivolja. Rör i tomatpurén. Häll på vin och vatten. Koka under lock i 20 minuter.
Sila fonden genom sil, pressa ur skalen med en slev. Kasta skalen.
Skär bort skinnet på laxen och skär laxen i rejäla bitar. Ställ i kylen.
Skölj och strimla purjolöken. Hacka vitlöken, strimla fänkålen och grovhacka tomaterna. Fräs purjolök, vitlök och fänkålen sakta i olivolja i en traktörpanna. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med en liten stund. Blanda i tomaterna och fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt räkfonden och grädde. Koka under lock cirka 10 minuter. Smaka av med cayennepeppar och salt.
Vänd ner laxen. Sjud sakta under lock 4-5 minuter. Blanda i räkorna och strö över hackad dill.
ÖVRIGT
Doftar gott och smakar himmelskt. Den är dessutom enkel att göra. Laxgrytan har allt!