INGREDIENSER
1 kg potatis
300 g rimmat fläsk
1 gul lök
½ krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
smör och salt
SÅ HÄR GÖR DU
Koka Potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna.
Skär fläsket i ½ cm stora tärningar. Skala och finhacka löken.
Fräs fläsket och löken. Blanda i kryddpepparn på slutet och låt blandningen svalna.
Skala och pressa potatisen.
Blanda ägg, 1 tsk salt och mjöl. Arbeta inte degen längre än nödvändigt.
Forma degen till en decimetertjock rulle. Mjöla den lätt så att den inte klibbar. Dela degen i 8 skivor.
Doppa handflatan i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handen. Platta ut den så att den blir ca 2 cm tjock. Fördela fläsket i mitten av varje kaka. Vik ihop och forma till en boll.
Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna. Låt dem sjuda i ca 10 min tills de flyter upp till vattenytan.
Servera med skirat smör och rårörda lingon. Man kan även dela kroppkakorna och steka dem i smör.
ÖVRIGT
Fakta om kroppkakor Det finns två sorters kroppkakor med tre olika namn; blekingekroppkakan, den öländska och den småländska kroppkakan. Öländska kroppkakor, också kallade ”grova”, är tillagade med råriven potatis medan småländska och blekingekroppkakan benämns fina och är tillagade med kokt, mosad potatis. Det finns många likheter mellan kroppkakan, krams, och pitepalt och enligt vissa är det samma sak. Den öländska kroppkakan nämns redan 1775 i skrift, vilket var innan potatisen introducerades i Sverige. Ölänningarna beredde då degen av kornmjöl och vete. Man bytte sedan ut mjölet mot potatisen, som var en billigare råvara. Genom att utesluta fyllningen får man så kallade blinningar, som var en billigare variant av kroppkakor. På Lunds universitet finns en orden som är kopplad till Kalmar Nation, ”Storaste Kroppkakan”. Orden grundades 1897. Vartannat år ordnar orden en fest tillägnad kroppkakan. Huvudrätten är kroppkakor, och man tävlar också i vem som kan äta flest.