Espresso – Din lokala tidning

Kul och ansvarsfullt med ridsport

ÖG Ryttarförening bildades 1982 genom en sammanslagning av Hanaskog RF och Broby RF. Den nybildade ryttarföreningen fick sitt säte i Knislinge, där föreningen finns än idag, närmare bestämt på Olingevägen (Piskagården).

För tillfället bedriver klubben ridskola tre dagar i veckan för barn och ungdomar mellan 6 och

16 år. Har man hästvana föräldrar kan man dock börja redan vid 5 års ålder.

Lektionerna är 45 min långa och innan lektion får eleverna antingen (med hjälp av en stallvärd) göra iordning hästen inför ridning eller hjälpa till med stallsysslorna.

Klubben arrangerar även tävlingar, både i hoppning och dressyr. Lokala och Pay and

Jumps/Pay and rides. På deras senaste lokala ponnytävling i hoppning hade de hela 154 starter, vilket de är väldigt tacksamma för.

– Vi vill gärna inspirera till att fler barn- och ungdomar söker sig till ridsporten, berättar Matilda Jarl, en av ungdomsledarna.

Fodervärd och ungdomsledare

Matilda fyller 16 år i år och började rida redan som 6-åring.

– Jag började i ÖGRF när jag var 9 och gick på ridskolan tills jag var 13 år. Då övergick jag till att bli fodervärd åt en av ridskolehästarna.

Som fodervärd tar man hand om och rider hästarna de dagar då de inte är i ridskola. Just nu är de sju fodervärdar i stallet på ÖGRF.

– Nu har jag sedan två år tillbaka varit fodervärd till en D-ponny som heter Chuck, en väldigt rolig häst på alla vis. Vi har ett bra gäng fodervärdar i ÖGRF och har väldigt roligt tillsammans i stallet, säger Matilda som numera även är ungdomsledare.

– Ja, förra året utbildade jag mig till ungdomsledare på en ungdomsledarkurs( ULK) en väldigt lärorik kurs som svenska ridsportsförbundet håller i. Det innebär att jag är hjälptränare åt ridlärarna på klubben.

Rolig samvaro

En av fördelarna med ridsporten är den stora gemenskapen i stallet anser Matilda.

– Den tror jag är jätteviktig. Det är bra att umgås med människor med ett liknande intresse, oavsett vilken ålder man har. Det är roligt att träffa olika personer och man kan lära sig väldigt mycket av varandra. Både hästrelaterade saker och annat. Att man dessutom får umgås med både djur och människor är jättebra, säger hon.

Ett viktigt inslag är tiden i stallet med hästarna.

– Oavsett om du har en egen häst att ta hand om eller om du hjälper tilll med de olika stallsysslorna så krävs det ansvarstagande av dig, eftersom det är levande djur det handlar om. Det är faktiskt en väldigt bra erfarenhet man får med sig från stallet och något man alltid kommer att ha nytta av. Jag tycker själv att jag lärt mig väldigt mycket av att spendera tid i stallet, däribland ansvarstagande.

Prova-på-ridning

Bra gemenskap, ridkunskaper samt samvaro med och ansvarstagande för hästar alltså…

– Ja absolut, men att rida och ta hand om hästar är bra rent fysiskt också! Även om du inte sitter på hästen så kanske du bär vattenspannar eller mockar boxar, vilket även det är bra träning. Man rör sig mycket helt enkelt när man är i stallet, säger Matilda.

I augusti kommer klubben att ha prova-på-ridning där barn och ungdomar får komma och testa ridning.

– Dessa tillfällen är 22/8 kl. 17:30 och 26/8 kl. 11:00 och självklart bjuder vi på fika. Man kan även få mer info gällande ridskolan (prel. start v. 35) om man är intresserad. Vi har också några stallboxar lediga för uthyrning. Välkomna till oss, hälsar Matilda.

Text: jessica@alltomgoinge.se

Foto: Privat

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x