Espresso – Din lokala tidning
Kulturcafè Blohmè

Kulturcafè Blohmè med Ingemar Almkvist

Ingemar Almkvisthar bott i Älmhult i drygt 60 år sen han flyttade hit tillsammans med sin mamma, pappa och syskon några dagar innan han fyllde sex år. 

– Vi kom från Åfors och glasbruksmiljön till ett Älmhult som var på väg att växa och förändras, berättar Ingemar. På dessa år har det hänt mycket. Vi bosatte oss på Östergatan i Älmhults bostäders nybyggda lägenheter. Österut, där idag Haganässkolan och handelsområdet med Ikeas nya varuhus ligger, fanns i princip bara någon enstaka bondgård. Väg 23 som ligger där nu, fanns inte på den tiden och all trafik gick genom samhället. Inget ovanligt utan så var det i de mesta städer och samhällen på den tiden, berättar Ingemar.

Ingemar kommer att visa bilder från hela 1900-talet för att spegla utvecklingen av Älmhults tätort.

– När man ser dessa gamla bilder fanns det mycket som ser idylliskt ut, men det var oftast fastigheter som inte var så kul och enkelt att leva och ha verksamhet i, förklarar Ingemar. Utedass på gården var vanligt långt fram på 1900-talet. Trafiken var inte så intensiv på den tiden men den gick trots allt rätt igenom samhället och det var nog många som gladdes åt den nya vägen som drogs öster om samhället. Givetvis har också Ikeas utveckling i Älmhult betytt mycket och dominerar samhället en hel del med sina lager, kontor, varuhus och hotell.

– Jag har som sagt gått i skolan och jobbat i Älmhult under sextio år och fått se samhället förändras. Under de senast 20 åren har jag varit politiskt aktiv och haft den stora glädjen att under sex år vara politiker på heltid. Först som oppositionsråd och sedan som kommunstyrelsens ordförande.

Under de senaste åren har Ingemar fått visa upp mina bilder på förändringar i Älmhult vid ett flertal tillfällen och på så sätt tagit över efter Åke ”Knall” Olofsson. 

– Nästan alltid samma bilder, menar Ingemar, men vid varje tillfälle är det nya människor närvarande som kan berätta om sina minnen, så det blir aldrig samma historier avslutar Ingemar.

Lyssna på Ingemar

Onsdagen den 6 februari klockan 10.00 kommer Ingemar Almkvist att berätta om Älmhult förr och nu på Kulturcafét. Ta tillfället i akt och hör Ingemar berätta om Älmhult förr och nu. 

Inträde är 30 kr inklusive hembakt fika.

Arrangör Älmhults kommun, Stinsens Vävstuga och ABF.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy