Espresso – Din lokala tidning
kulturdagar

Kulturdagar i Hässleholm

FÖRENINGSLIV/EVENEMANG. Från Lill Lindfors till Opera, konstworkshops för barn, cirkus på stan och levande marschmusik. När Hässleholms Kulturföreningar bjuder in till de första Kulturdagarna så är siktet inställt på en bred publik.

Kulturföreningarna i Hässleholm jobbar hårt hela året med att erbjuda en bred repertoar till stadens innevånare. Idén bakom Kulturdagarna är att genom samlade krafter visa upp hela den bredden på en och samma helg. Och det blir en fullspäckad helg!

– Det här känns fantastiskt roligt, säger Lena Bäckström som är ordförande för konstföreningen och en av dem som tidigt var inblandad i att söka pengar för helgen.

– Vi har fått finansiering genom ett leaderprojekt för att hyra Kulturhuset under en hel helg, och genom Sparbanken Skåne har vi fått alla medel som täcker programmet som riktar sig till barn och ungdom. Det var en fantastisk känsla – men också lite hisnande – att plötsligt ha hela kulturhuset att fylla med innehåll, skrattar hon.

FRÅN DANS TILL SPELUTVECKLING

Och just barn och unga blir ett stort fokus under helgen. Man kan prova på dans med både Dansstudio 14 och Anderssons Dansakademi. Hässleholms filmklubb arrangerar kortfilmsfestival för både stora och små, och i anslutning till utställningen ”Se vår konst” som pågår i konsthallen blir det skapande workshop för barn i Ateljé Färgaren under helgen. På torget kommer ett kulturtält att resas, och HessleCity ser till att fylla på programmet med tivoli, marknadsstånd och annat kul för hela familjen. Under lördagen kan även den som är intresserad av dator- och -tvpel träffa spelprogrammeraren Mårten Möller, som berättar om hur det är att jobba i en växande, kreativ bransch som nog lockar många unga.

LILL LINDFORS OCH OPERA

Invigningen sker med jubel och klang under torsdagen i foajen. Ingvar Albihn, mångårig körledare i Hesslekören gör tillsammans med Pavarottisångarna en publikfriande konsert med godbitar ur den namnkunnige sångarens repertoar.

– En tenor, en sopran och en baryton. Pavarotti hade så bred repertoar så det krävs nästan tre sångare, skrattar Ingvar.

Mer Opera blir det i Röda salongen där Malmö Opera ger sin tolkning av Kronbruden, baserat på August Strindbergs text.

Och svårslagen kändisglans blir det även när Lill Lindfors ställer sig på scenen i samma salong tillsammans med ackompanjatören Jan Lundgren.

– Vi fick beskedet att Georg Riedel, som bokats av Hässleholms Jazzklubb till Kulturdagarna måste ställa in på grund av hälsoskäl. Det var ett väldigt tråkigt besked, samtidigt är vi såklart mycket glada att kunna presentera en så fantastisk artist som Lill Lindfors som hans ersättare, konstaterar Markus Frännemark, orförande i Hässleholms Teaterförening.

”STARKARE TILLSAMMANS”

Espresso träffar en kärna ur de arrangerade föreningarna på Kulturhuset där de bjudit in till medieträff inför arrangemanget. och just den breda uppslutningen av föreningar är något som Lena Bäckström framhåller som en av satsningens stora styrkor.

– I Hässleholm finns det omkring trehundra föreningar – bara hos oss i konstföreningen finns det närmare tvåhundra medlemmar. Sammantaget är det ett väldigt stort antal människor som engagerar sig ideellt, och ju mer vi kan göra tillsammans, desto bredare blir kännedomen om vad vi gör och känslan av gemenskap, säger hon.

En förening med lång tradition som man definitivt kommer att lägga märke till är Hässleholms stadsmusikkår, som kommer att förse gatorna med både pampig musik och uniformerad flärd.

– Vi kommer att spela och marschera från hembygdsparken till torget. Föreningen har funnits sedan 1957, och en av våra saxofonister har varit med ända sedan starten, säger Gunilla Dahlberg som representerar Stadsmusikkåren.

Fotnot: Hela programmet för kulturdagarna hittar du på sid 20 i denna tidning.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x