Espresso – Din lokala tidning
kulturhus74

Kulturhuset Nästa laddar för invigning

EVENEMANG. Med ett 1,6-tons lokomotiv, en miniatyrmodell av Ballingslöv, legotåg, stinsar och stoppsignaler är Hässleholms Modelljärnvägsförening redo att som en del av Kulturhusdagen på lördag den 2 mars låta visslan ljuda i utställningshallen. Utställnigen Kulturhuset nästa invigs av författaren Anders de la Motte och kommer att finnas kvar i kulturhuset till den 27 april.

– Det är första gången vi gör en utställning utanför våra egna lokaler, säger Christer Caesar, ordförande i modellbyggarföreningen som senare i år har 20-årsjubileum.

Sveriges senast tillverkade ånglok byggdes i Glimåkra. Just nu står det parkerat i Utställningshallen på Kulturhuset i Hässleholm. När HMJF (Hässleholms modelljärnvägsföreningn) har planerat för utställningen Hässleholm Nästa är det både med tågentusiaster och den breda allmänheten som målgrupp.

– Utan tågen hade här inte funnits något Hässleholm. Förmodligen hade stationen på sträckan Malmö-Stockholm hamnat i Kristianstad om inte godsägaren Ehrenborg hade upplåtit sin mark gratis till staten för att bygga järnvägen här, berättar Christer Caesar.

Där staden ligger idag fanns en stor ljunghed – nämnet Hässleholm fick det bli efter Hässleholmsgården. Och när järnvägsknuten var på plats kunde staden börja byggas upp.

kulturhus79
Catharina Hjalmarsson, programansvarig på Hässleholms Kulturhus, visar upp den legomodell av Kulturhuset som har tagits fram till årets Kulturhusdag. Hela programmet för Kulturhusdagen den 2 mars finns här.
kulturhus75
Den modelljärnväg i skala 1:87 som visas i utställningen Kulturhuset Nästa visar stationsområdet och miljöerna kring Ballingslöv.

Legomodell och tågpyssel

Och med HMJF i utställningshallen har den första upplagan av Kulturhusdagen också präglats en hel del av tågtemat.

– Engagemanget har verkligen spridit sig. Det kommer att bli tåginspirerat fika och pyssel med tågtema både på biblioteket och i familjeverkstaden i ateljé färgaren, säger Catharina Hjalmarsson som är programansvarig på Kulturhuset.

Under lördagen lanseras också legomoedellen av Hässleholms Kulturhus, som har tagits fram av en av HMJF:s långvariga samarbetspartners Kloss på Kloss.

– Det är inte en officiell legomodell, men bitarna är lego, säger Catharina och visar upp den färdigbyggda legosatsen. 

kulturhus77
Utställningen kulturhuset nästa har både modellbyggarentusiaster och allmänheten som målgrupp. Här visas olika spårstandarder – bland annat H0 som är den som används av HMJF.

Världens längsta stationsbygge

Legotåg hittar man också i Utställningshallen, samt en bred uppställning av de olika spårvarianter som är gängse inom modellbyggarbranschen.

– Vi bygger vår bana i modellen H0, med skala 1:87, men visar flera andra standarder i utställningen, berättar Christer Caesar

Den modelljärnväg som har byggts upp i föreningens lokaler på Garnisonen i Hässleholm är förmodat skandinaviens största.

– En sak vi kan säga med säkerhet är att vi har det längsta stationsbygget i världen. Hässleholms station i skala 1:87 blir 24 meter lång och vi har byggt den i sin helhet, säger Christer.

Inspirationsresa gav mersmak

Föreningen startade 1994 efter att Christer och dåvarande kommunalrådet Bengt Andersson åkte på en inspirationsresa till Berlin för att hitta möjliga användningsområden för militärförläggningar som inte längre nyttjades av försvarsmakten.

– Jag köpte på mig lite modellgrejer på resan, och Bengt blev väldigt intresserad. Vi kontaktade en reporter på Norra Skåne för att skriva en artikel om vår plan på att starta en förening för modelljärnsbygge, och därifrån har det växt, säger Christer Caesar.

– Bygger man modeller hemma kanske man kan få plats med 3-4 meter räls. Idag har vi 1,4 kilometer räls i den stora modelljärnvägen.

Kriminalförfattaren Anders de la Motte har låtit delar av sin roman Bortbytaren utspela sig i Hässleholms Modelljärnvägs miljöer. På Kulturhusdagen den 2 mars är han invigningstalare på utställningen Kulturhuset nästa.

Deckargåtor i modellmiljö

Och vad passar bättre på en kulturhusdag än att ha en känd författare som invigningstalare? Anders de la Motte har vid flera tillfällen besökt Modelljärnvägen och i sin roman Bortbytaren från 2022 har han givit den en central plats i handlingen. Huvudkaraktären och kriminalinspektören Leonore Asker hittar ledtrådar till ett högprofilerat fall om kidnappade kvinnor just i modelljärnvägen – där någon har placerat ut olycksbådande figurer som leder utredningen vidare.

– Vi ville gärna ha hit Anders som invigningstalare, men först var han redan bokad, säger Catharina Hjalmarsson.

– Men jag slängde in ett treårigt hedersmedlemsskap i HMJF i erbjudandet, och då var saken klar, skrattar Christer Caesar.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

FOTNOT: Utställningen Kulturhuset Nästa stannar kvar på Kulturhuset till den 27 april. Under den tiden håller den ordinarie modelljärnvägen på Garnisonen stängt.
Hela programmet för Kulturhusdagen den 2 mars finns här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x