Espresso – Din lokala tidning
Kupan i Hässleholm

Kupan i Hässleholm


Tioårsjubileum och nyöppning för en surrande mötesplats

IDEELLT ARBETE. Unik och prisvärd shopping, miljötänk och välgörenhet globalt och lokalt. Alla de som engagerar sig ideellt i Röda Korsets mötesplats Kupan kan verkligen känna att den tid de lägger ner ger en ordentlig insättning på karmakontot. I år firar Kupan 10 år i lokalerna på Östergatan 17. Med lättade restriktioner kan den uppskattade mötesplatsen snart surra av liv igen.

REPORTAGE FRÅN 2021 – FÖR AKTUELLA ÖPPETTIDER OCH INFO, BESÖK KUPAN PÅ FACEBOOK

I hela landet finns omkring 250 kupanbutiker. Vad få kanske känner till är att fröet till konceptet föddes i Hässleholm.
– Det var den före detta Hässleholmsofficeren vid T4 Björn Lundell som öppnade den första Kupan i Växjö 1986. Han fick kämpa som Don Quiote i 13 år innan Röda Korset centralt kom på besök och nappade på idén, berättar Ulf Råvik, ordförande för Röda Korset i Hässleholm.
Vi träffar styrelsen som under vårt besök sitter ner i ett möte om höstens arbete med Kupan i Hässleholm samt Röda korsets övriga arbete i kommunen.

Saknat café

Förutom second hand-verksamheten är idén med Kupan att erbjuda en mötesplats dit vem som helst kan komma och delta i gemenskapen.
Caféet med hembakade godsaker har sedan förra året hållit stängt. Från den 5 oktober är planen att doften av kakor, pajer och bullar åter ska möta besökarna.
– Vi bakar allt själva, och under den tid vi har haft stängt caféet är det många besökare som har saknat det, säger Birgitta Lantz som är samordnare av de ideella arbetsinsatserna på Kupan.

Allting ideellt

Sedan 2020 har Kupan i Hässleholm ingen anställd som har ansvar över butiken. Numera sker allt arbete ideellt.
– Vi har fantastiska kompetenser bland dem som jobbar för oss. Både när det gäller skyltning och att värdera sakerna som kommer in. Vi har en egen skräddare som kan justera och laga inlämnade kläder, och vi kan erbjuda trasmattor på beställning. De väver vi på plats här i butiken, säger Uno Nilsson, vice ordförande.
Alla i styrelsen är även överens om att det ger mycket tillbaka att erbjuda sin egen tid för att jobba ideellt.
– Hur mycket tid man vill lägga är upp till var och en, och vi har en fantastisk atmosfär när vi jobbar tillsammans, säger Birgitta Lantz.
– Det blir även en social bit och ett avbrott i dagsrytmen. Och det går bra att jobba ideellt även om man inte är medlem i Röda Korset, säger Ulf Råvik.
– En ambition är dessutom att knyta fler ungdomar till oss, om man är intresserad får man gärna höra av sig.

Läxhjälp och stödpersoner

Utöver Kupan är det nu flera av verksamheterna inom Röda Korset som kommer att kunna starta upp igen.
– Läxhjälp och språkcaféer har varit saknade. Vi siktar på att komma igång igen så fort förhållandena medger det. Och även våra uppskattade Röda Korset- värdar på sjukhuset är nu på plats igen. Av dem kan man få hjälp och stöd med att hitta rätt eller bara ha någon att prata med som patient, säger Ulf Råvik.

Kupan i Hässleholm
Trasmattor vävs på beställning i butiken.
Gemensam krets framöver

Inom det närmaste går alla tidigare RK-kretsar i Hässleholm ihop till en gemensam krets. Alla utom Vittsjö, med egen Kupan-butik, är redan integrerade.
– I Hästveda kommer dessutom kulturcaféet och Kupancaféet för alla daglediga igång, berättar Ingrid Nyman, frivilligsamordnare styrelsen.
– I Sösdala jobbar vi mycket med att stå ute på torget och sälja lotter. Vi får in mycket pengar varje år, berättar Britt-Marie Ruhr, sekreterare.
– Och även om vi blir en krets är vi överens om att alla lokala grupper själva väljer vart man vill skänka sina pengar, säger Ulf Råvik.

Bistånd och miljöarbete

2013-2019 samlade Röda Korset i Hässleholm in 5,5 miljoner som skickades till olika biståndsprojekt i världen. Intäkterna från försäljning ska täcka löpande kostnader, men överskottet skickas till behövande.
– Det är viktigt att de som skänker och de som handlar här ska känna att deras bidrag går till en bra sak. För givarnas skull vill vi också sätta priser som visar att det de skänker har ett värde, säger Birgitta.
– Vi är även långt fram i miljöarbetet med återvinning av textilier när det gäller sånt som inte blir sålt. I Sverige har vi inte kommit så långt med textilåtervinning. Men vi har avtal med aktörer utomlands dit vi skickar det som kasseras, säger Uno Nilsson.

Text&Foto:erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x