Nu är Kuppmakarna på plats och repeterar föreställningen ”Trollpengar” på utescenen i Visseltofta, där sommarens föreställningar spelas upp i augusti. Det blir sex föreställningar med start fredagen den 16 augusti klockan 18.00. Föreställningarna på lördag och söndag börjar 15.00. Samma tider gäller helgen efter, fredag, lördag och söndag vecka 34.
Trollpengar är alltså ”Loshultapengar” eller Loshultsplåtar, som kommer från plundringen av en svensk militär penningtransport i Loshult 1676. Transporten som slagit läger i Loshult överfölls av göingska bönder och några danska ryttare. När göingarna gett sig iväg med vad de förmådde ta med sig, samlade svenskarna ihop det som återstod och begav sig mot Älmhult, men det bar sig inte bättre än att även bönderna på andra sidan gränsen, gav sig på transporten och rövade vad som återstod. Så lyder historien kring Loshultskuppen och dramat ”Trollpengar” utspelar sig ett par år efter kuppen.
I Skåne som nu tillhör Sverige och särskilt i här i Göinge, letar myndigheterna och militären efter dem som deltog i kuppen. Många har grävt ner Loshultaplåtar i skogarna och väntar på att längre fram kunna avsätta dom med lite vinst. Det var ju inte riskfritt precis att ge sig på en militär penningtransport så lite vinst på äventyret vore väl bra.
Som jag skrev förra gången, så var det en liten pojke som hittar några ”plåtar”, när han intresserade sig för ett rävgryt. Dom plåtarna hade hans farfar och far grävt ner efter kuppen. Att pojken nu hittar plåtarna och kommer bärande med dem mitt på ljusa dagen blev en chock för farfar, som genom en ingivelse i ögonblicket döper dem till ”Trollpengar” och att de måste läggas tillbaka, annars kommer trollen för att hämta sina penagar och det vill man absolut inte.
Nu börjar dramat för pengarna hamnar under sängen och det beror på att det knackar på dörren och in kommer två soldater, som är placerade i Vesljunga. Efter att Skåne blivit svenskt placerades soldater ut i byarna, särskilt i norra Skånes snapphanebygd, för att folket där skulle hålla sig lugna. De här två soldaterna var avskydda i Vesljunga då de antastade kvinnorna i byn. Nu händer det även här och en av kvinnorna i familjen råkar riktigt illa ut. Goda råd är dyra i detta läge, men farfar ger sig efter dem med bössan och ett skott smäller. Dramat är igång och det dröjer inte länge förrän fler svenska militärer dyker upp, för nu saknas minst en soldat från Vesljunga, eller två.
Nu får det räcka. Ni måste komma till Visseltofta för att få reda på hur det hela avlöper. Ni som sett oss tidigare kommer att känna igen de flesta på scenen, men tre nya ansikten kommer ni att upptäcka.
Ni kommer också att känna igen scenen och en del av interiören. Scenen föreställer det stora köket i ett bondehem på 1600-talet. Ett kök som också var sovplats, för där fanns ju den stora eldstaden, som värmde upp huset de kalla perioderna av året. Där musikern satt den senaste föreställningen, är nu en stor öppen eldstad för matlagning byggd. I detta rum utspelar sig den största delen av föreställningen. Här smids planer, lagas mat, antastas kvinnor, utdelas hot, föds barn, tröstas, delas glädja och sorg.
Text: Lars-Åke Ljungdahl
Foto: privat