Espresso – Din lokala tidning
kuppmakarna 1

Kuppmakarna har intagit Sporrakulla

KULTUR. Repetitionerna har nu flyttat ut till Sporrakulla, ut i solskenet efter vårens repetitioner inomhus. Nu har Kuppmakarna intagit scenen, gårdsplanen i Sporrakulla, en stor utomhusscen på den kringbyggda gårdsplanen.

Miljön är fantastisk och skiljer sig nog inte mycket från hur det såg ut där i slutet av 1600-talet, då dramat ”Oro i Sporrakulla” utspelar sig. Skådespelarna börjar känna sig hemma i sina roller.

Prästen blev lite missnöjd med sin roll och gärning. Han ville som guds ställföreträdare här på jorden, inte framställas som en mördare. Men sanningen är ju den enligt källorna, att en präst i Hjärsås vid mitten av 1600-talet tog livet av ett par svenska soldater. Sven Koch, som spelar rollen som präst i dramat har nu accepterat, att förebilden för rollkaraktären faktiskt var en mördare. Alla generationer är representerade i dramat, barnen och deras föräldrar samt farmor och farfar. Familjen i Sporrakulla har haft samröre med snapphanarna och de svenska soldaterna trakasserar folket på gården i jakten efter sonen, bonden på gården. En dag kommer handlaren i Markaryd till Sporrakulla för försöka luska ut var svenskarna kan hitta friskytten dom är ute efter.

Nu lyckas inte ”handlaren” få fram några upplysningar som gör honom klokare även om han försöker få barnen att försäga sig. Istället dyker den eftersökte friskytten upp, förklädd till oigenkännlighet och tar tag i den uppkomna situationen. Nu närmar vi oss upplösningen på dramat och här blir det stopp. I Sporrakulla får du reda på hur det hela löser sig för folket på gården.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x