Espresso – Din lokala tidning
Kuppmakarna

Kuppmakarna på gång igen!

Efter förra höstens uppskattade föreställning i Boalts Bygdegård, så återvänder vi nu dit, med en uppföljning på ”Kärleksört”. Kanske kallar vi den ”Kärleksört 2” och det är hög tid att bestämma det.

Ni som såg ”Kärleksört” förra hösten, minns att det sista som hände var, att trolovningarna skulle firas, varvid örtagumman Olivia blandade en bål. Efter det att man hade skålat för de unga paren och druckit av bålen, föll alla omkull, till synes livlösa. Men det var ingen fara, Olivia hade som vanligt bara blandat lite fel och det räckte med en applåd för att väcka alla till liv.

Livet i byn kunde därför fortsätta nästan som vanligt. Den riktigt stora händelsen som folket i byn pratade om ett tag, var att Hanna och Elsa bytte gubbar. Nu fick de sina ungdoms kärlekar. Hanna fick Ture och Elsa fick Tage. Gubbarna var också nöjda med bytet, men det som bekymrade Ture en aning, var att han saknade suggan. Suggan som han i ensamhet haft sina förtroliga samtal med och som han kallade Hanna.

Som ni minns försökte de båda bondefamiljerna gifta ihop sina ungdomar, Anna och Gustav, för att slå ihop sina hemman och skapa en större bärkraftig gård inför framtiden. Ungdomarna satte sig på tvären och tanken fick helt överges. Det var den händelsen, som fick föräldrarna att börja prata om sina ungdoms kärlekar, vilket ledde till att Hanna och Elsa helt enkelt bytte gubbar och det var bara för gubbarna att foga sig.

Vad hände sedan med ungdomarna och föräldrarna?
Jo, när sommaren var slut lämnade tre av ungdomarna byn. En efter en gick de till busshållplatsen med en resväska i handen. Gustav skulle gå ettårskursen på Lantmannaskolan i Osby och Erik reste till Lund för att läsa till präst. Anna tog också bussen till Osby, för att gå på Lanthushållsskolan, medan Helena blev kvar i byn och hjälpte far sin i handelsboden.

Krögaren har blivit lanthandlare. Nykterhetsrörelsen hade nämligen gjort det olönsamt att driva krog i Boalt, varför han byggde om och startade lanthandel. En lanthandel som senare fick namnet ”Elis i Boalt”. Det sista är kanske inte riktigt sant, men det skulle kunna vara det.

Så ser förhållandena ut i byn, när det nya dramat startar. Hur det utvecklar sig finns nu i manusform, ett manus skrivet av Lars-Åke Ljungdahl. Vill ni veta hur det går för alla inblandade, så måste ni komma till Boalts Bygdegård efter årsskiftet.

Tre föreställningar blir det, lördag, söndag och måndag den 4, 5 och 6 januari. 200 kronor kostar biljetten, medan ungdomar upp till 18 år går in för halva priset. Detta kan bli årets julklapp och den klappen kan ni köpa om ni ringer 073 324 80 89. På det numret kan ni också redan nu boka biljetter till föreställningarna.

Jag rapporterar längre fram hur repetitionerna framskrider, samtidigt som jag kanske avslöjar någon intrikat familjeangelägenhet.

Text: Lars-Åke Ljungdahl
Foto: Anton Herrström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy