Espresso – Din lokala tidning

Kuppmakarna på gång med ny sommarteater

Kuppmakarna är igång sedan ett par månader, med repetitionerna av ett nyskrivet drama i snapphanetid. Det blir ett snapphanespel som utspelar sig något år efter Loshultskuppen. Många från trakten var med vid kuppen och fick del av bytet, som bestod av stora präglade kopparplåtar. Efter kuppen grävde de flesta ner plåtarna, för att på något sätt använda dom lite längre fram. Många ligger fortfarande nergrävda och hittas kanske framöver av en ren slump.

Det nyskrivna dramat heter ”Trollpengar” och är skrivet av Lars-Åke Ljungdahl, som är en av kuppmakarna.

– Nu är det ju inte särskilt kuppartat, att så här tidigt framhålla att vi spelar sommarteater i Visseltofta i slutet av augusti. Men vi behöver vara ute i god tid så vår publik inte bokar in sig på något annat de två helgerna vi spelar, menar Lars- Åke.

”Trollpengar” syftar naturligtvis på ”Loshultaplåtar”, som av en händelse dyker upp. Det är en pojke som intresserar sig för ett rävgryt och då får syn på ett par plåtar, som han tar med hem. Stolt visar han farfar sitt fynd, varvid farfar stelnar till och tittar sig förskräckt omkring. Visst var farfar med vid Loshultskuppen och så även hans båda söner och dom grävde ner sin del av bytet i ett gryt på Rävabacken. Bara nu ingen har sett pojken komma bärande på sitt fynd, för då blir goda råd dyra.

Så börjar det här dramat, med en farfar och en pojke med namnet Tuve, på scenen.
Dramat kommer att framföras på utescenen i Visseltofta, men inte nog med det. Hela handlingen är förlagd till Visseltofta och längs Helge å ner till Möllegården. Broslätt, Stafshult, Vesljunga, Kärsebränna och Sjöalt är byanamn som figurerar i dramat.

– Det handlar om en familj boende i Visseltofta, för visst fanns det snapphanar i Visseltofta. Det har min mormor sagt. Hon växte upp i Biskopsgården, nästan granne med ”Uggle-herarna” så hon visste allt om snapphanarna. Var dom höll till och var dom kom ifrån. Så det här är inget påhitt, berättar Lars- Åke.

Ensemblen har ni mött tidigare. Det är samma gamla kuppmakare, förutom den allra yngste, lille Tuve som spelas av Colin Gidlund-Janzén. Regisserar gör Marcus Enochsson som också spelar en roll som en dansk officer. Efter freden i Roskilde blev denne man kvar i Danmark, men nu dyker han upp igen, med ett viktigt uppdrag i vilket också de gamla snapphanarna ingår. –

– Men det uppdraget, det får bli en hemlighet, tills ni kommer till Visseltofta i augusti, säger Lars- Åke som avslutar med följande ord;

Denna gång blir det ett verkligt drama som innehåller allt från födsel, kärlek, angiveri, lögner, skjutande och död. Men också ett litet mått av humor. Det gick inte att undvika.

Fotnot: Fredag, lördag och söndag i vecka 33 och 34 spelas dramat. Håll utkik efter annonser i ”Allt om” lite längre fram för mer detaljer.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy