Espresso – Din lokala tidning
dsc7079

Kusligt med kulturpristagare

TEATER/FÖRENING. En HeTS- ig höst? Jo det kan man nog säga. Hessleholms Teatersällskap blev nyligen utsedda till årets kulturpristagare i Hässleholm. Under november är föreningen aktuell både med föreställningen ”Den komiska tragedin” och mörkervandringen ”Röster från andra sidan” på Hovdala Slott.

När det gäller Kulturpriset löd motiveringen ”Under flera år har föreningen genom sina dramatiserade stadsvandringar spridit kunskap om Hässleholms dåtid på ett pedagogiskt sätt”.

När det är dags för mörkervandring på Hovdala slott är det fortfarande med avstamp i historien, men upplevelsen är av det lite kusligare slaget.

– I fjol var första gången vi körde mörkervandring, och det blev populärt, så vi ser fram emot att göra det i år igen, säger Helén Fingalsson, som är den i föreningen som håller i arrangemanget.

ÅTER FRÅN GRAVEN

I somras genomförde HeTS en dramatiserad vandring i slottsparken med historiska karaktärer; när höstmörkret faller blir inramningen kusligare!

– Det är döda karaktärer från historien som får återvända från sina gravar och berätta sin historia. Allt från pigor, hembiträden och en klok gubbe som botade sjuka till Michael Ehrenborg, han som lät uppföra den mystiska biblioteksruinen på Hovdala. Vi har själva skrivit ihop manus med god hjälp av Olavi Olsson som är vår stora kunskapsbank och som är verksam i både HeTS och hembygdsföreningen. Vi i föreningen lägger ner ett stort jobb för att få till upplevelsen med tidsriktiga kläder, ljud- och ljuseffekter.

TIO FÖRESTÄLLNINGAR

Mörkervandringen äger rum under fem dagar mellan 29/10 och 2/11, med två speltillfällen per dag. Skogsrået och en barnamörderska är andra karaktärer i det färgstarka persongalleri som väntar besökarna längs vägen.

– Vi har satt en rekommenderad ålder från 12 år, kanske inte för att det är så ruskigt, men för att det kan vara svårt för mindre barn att följa med i historien under vandringen. Men vi nekar inte någon som är yngre att följa med om man kommer som familj, säger Helén Fingalsson.

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x