Espresso – Din lokala tidning

Kvinnojouren Märta lyfter i Älmhult

Agata är en av de nya engagerade jourkvinnorna

Det ser nästan ut som en tanke. Kvinnojouren Märta kraftsamlar för att få igång verksamheten i Älmhult i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Samtidigt flyttar en högst engagerad kvinna till kommunen och söker aktivt efter en uppgift där hon kan hjälpa till.
Det handlar om Agata Frankowska från Warszawa i Polen, som nu är i full färd med att utbilda sig till jourkvinna.

Annons
banner cx 60

Frågan står högt på agendan. Nästan dagligen nås vi av nyheter om kvinnors utsatthet på de mest skilda områden. Övergrepp, våld, fysisk och psykisk misshandel. Det är som om dammluckorna har öppnats och historierna bara väller fram.
Men det finns motkrafter, människor som vill förändra och göra bättre. Sådana som Agata Frankowska som haft ett socialt engagemang så länge hon kan minnas.
– Till slut handlar det alltid om mänskliga rättigheter, säger hon när vi träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokal i Älmhult.
Agata är en av tio jourkvinnor som utbildas just nu för aktivt engagemang i Kvinnojouren Märtas verksamhet.

– Kvinnojouren startade 1983 och är gemensam för Ljungby, Alvesta och Älmhult. När man ville lyfta aktiviteten i just Älmhult kontaktades Studieförbundet Vuxenskolan, berättar Jenny Herz som är verksamhetsutvecklare på studieförbundet.
Att hitta jourkvinnor i Älmhults kommun och starta en studiecirkel för dem var målet och nu är man igång. Tio kvinnor träffas vid totalt tio studietillfällen.
Kvinnojouren Märta är en del av ROKS, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Det finns två anställda på kontoret i Ljungby. Mycket av arbetet handlar om stödverksamhet, hjälp med myndighetskontakter och förebyggande information på skolor, i föreningar och på arbetsplatser.

– Jag är en människa som vill förändra saker och ting. Det är viktigt för mig som inflyttad att hitta något att engagera mig i, berättar Agata Frankowska.
Önskan att uppleva något annat och se något nytt förde henne från storstaden Warszawa till, som hon uttrycker det, ”ett litet hus i skogen utanför Liatorp”. Ett lyckokast, menar hon.
I hemlandet arbetade hon med europeiska projekt för polska staten och engagemanget har alltid funnits. Mänskliga rättigheter, djurrätt, klimatfrågor…
– Jag har också studerat psykologi. Förhoppningsvis kan jag ha nytta av det i min uppgift som jourkvinna.
Jenny Herz nickar medhåll.
– Det behövs stadiga, trygga och vänliga människor i den här verksamheten. Sådana som är öppna för de historier de får höra.

Agata sitter redan i styrelsen för Kvinnojouren Märta, hon tog själv kontakt när hon kände att hon behövde ett nätverk i sin nya tillvaro. Det har med andra ord hunnit hända en hel del sedan flytten till det där lilla huset i skogen för nio månader sedan.
– Ja, jag förstår svenska numera och med hjälp av studier på SFI och att vara med på språkkaféer hoppas jag snart kunna prata språket ordentligt också. Just nu får jag ta lite hjälp av engelskan.
Med tanke på hennes stora engagemang lär det inte dröja särskilt länge!

Annons
flexbanner avdelare 190x250

Fotnot: Den som vill ha mer information om Kvinnojouren Märta kan söka upp hemsidan på www.kvjmarta.se

Text och foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Espressos lokala gratistidningar

admin

Miljömedveten motion med HHF

Johnny Billinger

Felix i Iran

Ingela Lindström

Laserdome samlar poäng på Galleria Boulevard

Johnny Billinger

Jenny Syrén fann sitt stora intresse i livet

Ingela Lindström

Från hushållstjänster till ledsagning och omsorg

Ingela Lindström

Sparbanken Göinge – Lokala kontor och nöjda kunder

Ingela Lindström

Veterinär Per Josefsson – djurens advokat

Ingela Lindström

Don´t get bitter- get better

Johnny Billinger

Good Morning UF – underlättar för morgontrötta

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy