INGREDIENSER
1 kyckling, gärna en majskyckling, på ca 1,2 kg
Smält smör + soja
1 tsk salt
½ tsk svart- el vitpeppar
Grillkrydda + någon örtkrydda
1/2-1 dl vatten
Grädde, någon deciliter
Ljus maizenaredning
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg grytan i blöt helt täckt i kallt vatten, minst 15 minuter innan den ska användas.
Pensla kycklingen med smält smör + soja och krydda med grillkrydda och ev. lite salt och peppar. Ta också på någon örtkrydda du gillar, rosmarin, dragon, franska örter eller liknande.
Stoppa gärna in en bit citron och/eller några äppelklyftor i kycklingen.
Slå i en bottenskyla vatten i grytan.
Lägg kycklingen i lergrytan med bröstet upp, sätt på locket och se till så att de sluter till väl.
Sätt in grytan i kall ugn, sätt på 225 grader och låt stå i ca 1½ timme för 1 kg kyckling, 1,3-1,5 kg 2 timmar. Under tiden gör du vad du vill, maten sköter sig själv. Det blev många barnvagnsrundor under 70- och 80-talen för min del!
Ta ut grytan ur ugnen men se upp, det är varmt! Häll av spadet i en gryta och red av med maizena och grädde tills den är så tjock, eller tunn, som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar och eventuellt andra kryddor.
Dela kycklingen i bitar, skiva upp filéerna etc. och lägg på ett serveringsfat.
Servera med stekta champinjoner (lägg dem eventuellt i såsen), ris eller kokt potatis samt några lätt kokta grönsaker som vaxbönor, gröna bönor eller broccoli. Gelé är gott till!
ÖVRIGT
En klassisk kycklingrätt där skinnet alltid blir lika knaprigt! Har du ingen lergryta? Gå till närmaste loppis! Jag köpte nyligen en helt ny, oanvänd och med ett litet recepthäfte för 30 kronor – utan at pruta! Här använder du en 2 liters gryta, 4 portioner. Och orkar du desset efter det så varför inte ta det enklaste men också det godaste: en tallrik med rårörda lingon och kall mjölk! Det är saker för en sjuk, som min mamma brukade säga. Smaklig spis! Hoppas att du också blir vän med lergrytan! Bengt Arne Larsson