INGREDIENSER
4-6 kycklingklubbor
Dragon
citron
smör
olivolja
salt och peppar
Äppelmos:
6-8 äpple
2-3 kryddnejlikor
2 stjärnanis
½ – 1 dl äppeljuice eller vatten
Pommes Frites:
10 stora potatis, ”King Edward” (eller annan mjölig sort)
1 msk 12%-ig ättika.
1 msk salt.
Dragonsås:
Steksky
smör
redning
kycklingbuljong
dragon
salt
vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg kycklingklubborna på en smord plåt i ugnen. Krydda med fransk dragon, pressad citron, salt och peppar. Ringla olivolja över. Stek i 210°c tills köttet är gyllenbrunt och genomstekt i ungefär 45 min.
Äppelmos:
Välj gärna flera olika sorters svenska äpplen som t ex ”Aroma” och ”Belle de Boskop”. Skala och kärna ur äpplena. Till ett slätt mos, skär äpplena i små bitar. Täck kastrullbotten väl med juice, lägg i de tärnade äpplena, nejlikorna samt stjärnanis. Låt koka på medelhög värme i 10 till 15 min under omrörning.
Pommes frites:
Använd en bra pommes frites skärare för att få jämna frites.
Koka potatisstavarna i vatten med salt och lite ättika under 7-9 min. Ta upp dem, låt dem svalna och torka på lite hushållspapper.
Därefter fritera dem, gärna i en fritös, vid 160 ° i 3-4 min. Ta upp torka och låt svalna, likadant som efter kokningen.
ÖVRIGT
Tips: För att få riktigt krispiga frites frys dem före sista fritering. Obs ! glöm inte salta pommes friten före servering. Servera gärna en frisk grönsallad med vinägrett, till rätten. Längtar ni efter en något söt efter detta, varför inte prova med en crème caramel, (brylépudding). Belgiska influenser även denna gång. Pommes frites anses ju ha sitt ursprung i Belgien. Det franska ordet ”pomme” betyder äpple. ”Pommes de terre” är potatis, direkt översatt blir det jordäpplen. Pommes frites är friterade potatis. Proteinet får vi denna gång genom det nyttiga vita köttet från kyckling. Använd de lättlagade ”kycklingklubborna”, och helst färska sådana. Kycklingklubborna består av kycklingbenet, kycklinglåret samt den övre delen, kallad lårfilén. Till detta serverar vi varmt äppelmos, pommes frites och en enkel sallad med vinägrett. /Peter Skagerholm