INGREDIENSER
600 g lammfärs
½ medelstor zuccini (ca 250 g)
1 st aubergine (ca 300 g)
400 g krossade tomater
2 dl tomatjuice
1 skivad gul lök
1 grovhackad vitlöksklyfta 1 dl okokt långkornigt ris
1 krm timjan
1 krm krossad rosmarin
8 små tomater gärna med kvist
1 tärnad röd paprika
SÅ HÄR GÖR DU
Börja med att koka riset (1 dl ris, 2 delar vatten).
Under tiden tärnas aubergine och zucchini i lämpliga bitar (ca 1,5 x 1,5 cm).
Koka upp tomaterna, tomatjuicen och lägg i lök, vitlök och den tärnade paprikan samt örterna.
Låt småkoka ca 10-15 min, smaka av med 1 tsk salt, 1 krm peppar och 2 krm socker.
Blanda lammfärsen med riset under tiden grönsakerna kokar (riset behöver ej vara kallt). Tillsätt 2 krm salt och 1 krm mald vitpeppar.
Pensla en ugnssäker form med lite olja.
Pressa ut färsen i botten av formen.
Slå på de varma grönsakerna samt fördela tomaterna med kvisten upp och ställ in i 200 grader varm ugn i ca 25 minuter.
ÖVRIGT
Vintips: Prova ett grekiskt vin t.ex. Boutari, eller ett örtigtvin från Portugal, gjort på periquitadruvan. En perfekt allt-i-ett rätt. Hela anrättningen går att förbereda dagen innan. Gör man så tar det något längre tid i ugnen, beräkna ca 45 minuter. Enklast är det att använda en termometer och när den visar 70 grader tar Du ut rätten ur ugnen. Du kan variera en termometer och när den visar 70 grader tar Du ut rätten ur ugnen. Du kan variera anrättningen mellan gångerna, t.e.x. med oregano och basilika, eller ta kalvfärs i stället.