Espresso – Din lokala tidning
Image default

Lammstek med Bagarpotatis

Lammstek med Bagarpotatis

Johnny Billinger Lammstek med Bagarpotatis Lammstek med Bagarpotatis Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

1,5 kg lammstek med ben

6-8 vitlöksklyftor

Annons
banner cx 60

2 kvistar rosmarin

Tunna strimlor av citronskal

olivolja

grovt salt

peppar

Bagarpotatis:

1 kg mjölig potatis

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 msk smör

½ msk strösocker

3-4 kvistar timjan

3 lagerblad

1 flaska ljust öl (33 cl)

1,5 dl vitt vin

2 dl kycklingbuljong

salt peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Skär en ficka längs benet på steken eller på andra ställen. Späcka med vitlök och rosmarin.

Gnid in steken med olivolja, rivet citronskal, grovt salt och peppar. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på ett galler och ställ in i mitten av ugnen med en plåt under.

Ta ut steken vid 55 grader för rosa kött eller 65-70 grader för genomstekt.

Skär potatisen i ca 0,5 cm rocka skivor.

Skala och skiva lök och vitlök i tunna skivor, bryn dem gylleng­ula i smöret i en panna. Smaka av med socker, salt och peppar.

Lägg potatisen i en gratängform med hög kant. Varva med lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över öl, vin och buljong. Ställ in formen under steken i ugnen så att saften från steken droppar ner i potatisen.

Räkna med att potatisen är klar efter cirka 1 timme och att steken behöver ytterligare 15-30 minuter. Om potatisen ser ur art bli för mörk, räck den med aluminiumfolie som samlar upp köttskyn. Häll den sedan i potatisformen.

Ta sedan ut steken ur ugnen och vira den i alu­miniumfolie. Täck med kökshandduk och låt den vila 20-30 minuter.

Skär upp steken i skivor som antingen läggs på varmt fat med resten av steken eller helt enkelt upplagt över potatisen.

Annons
banner cx 60

Garnera gärna med vattenkrasse eller persilja. Servera t.ex. med en tomatsallad med rödlök.

ÖVRIGT

Vintips: Santa Duc Quatre Terres (Cote du Rhone) nr 926Jl rött och kraftigt, smak av nypon, jordgubbar. Värmande gott med kryddig avslutning. Ekovin. Pris 139 kronor.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x