Espresso – Din lokala tidning
snoddas49

Lång turné med vännen Snoddas

FÖRELÄSNING. Kent Bernby från Tyringe har varit en mångsysslare hela livet. Med gitarren i den ena handen och klippboken i den andra underhöll han SKPF:s pensionärer på Senioren i Hässleholm med ett av sina många föredrad. Det handlar om Snoddas, som Kent turnerade med i åtta år.

När Kent Bernby börjar bläddra i sin klippbok kommer historierna fram sida efter sida. Om när han startade världens minsta radiostation. Om resorna i alla väderstreck som han flitigt föreläser om – nu går färderna oftast till Norge, dit Kent vid 77 års ålder fortfarande brukar resa varje år.

Men idag är Snoddas på tapeten. Bandyspelaren som fick frågan av Lennart Hyland om han kunde sjunga en bit och skapade både TV-historia och ett fokkärt fenomen.

– De hade sagt till honom att man inte fick sjunga ”Haderian hadera” för det passade sig inte i TV på den tiden. Och orkestern som var symfoniskt skolade visste inget om den sortens musik, men en efter än började de hänga på.

På turné de sista åren

Det var när Kent Bernby hjälpte landstinget att boka underhållare som han kom i kontakt med Snoddas. Kontakten ledde till att Kent, som fortfarande svingar gitarren med stil, blev medmusikant till Gösta Nordgren – som artisten egentligen hette – under de sista åtta åren av hans liv.

– Vi turnerade i folkparkerna. Jag hade med mig smalfilmskamera och har fortfarande kvar många filmer som inte syns någon annan stans. SVT har hört av sig med intresse av att göra en dokumentär, men så länge jag inte får ta del i klippningen så vill jag inte släppa dem ifrån mig, säger Kent Bernby.

Unika filmklipp

Och intresset för Snoddas är fortfarande stort. Kent har många olika föreläsningar i rockärmen, men den om den folkkäre artisten är en favorit som han har rest med i hela landet.

– Jag har några klipp som jag alltid brukar visa.  Ett när Snoddas balanserar på ett broräcke, och ett när han dansar med en äldre dam utanför en folkpark. Han hade en fantastisk röst, och var ortoligt omtyckt. Även på Björksäter här i Hässleholm har han spelat, och det sades då att det aldrig har varit så mycket folk där, Minns Kent.

Musikens helande kraft

Den där radiostationen – världens minsta enligt Kent – är ett kärt minne som nästan inte kan låta bli att nämnas.

– Jag jobbade på ett hem för ungdomar som hade diagnosen vattenskalle, och hittade en gammal centralradio i källaren som jag fick liv i. Där sände jag radio för ungdomarna och läste upp brev som deras föräldrar hade skickat till dem. Det varvades med låtar av artister som Robban Broberg och Sven Ingvars. Plötsligt en dag så hörde en av kvinnorna som jobbade där en röst som hon aldrig hört förut som sade: ”Underbara uppblåsbara Barbara”. Det var en kille som aldrig hade sagt ett ord innan, vare sig på hemmet eller till sina föräldrar. När föräldrarna kom dit nästa gång så sa han till dem: ”Nu kan vi åka hem”, minns Kent och inflikar.

– En rolig sak var att Hasse Andersson började jobba där efter mig!

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Fotnot: Vill man själv ha en chans att uppleva Kents berättarkonst så kan man se honom föreläsa om Snoddas på Farstorps församlingshem den 27 februari. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x