Espresso – Din lokala tidning

Lärcenter/Vuxenutbildningen och Yrkesskolan inviger

Efter flera års trångboddhet så kan nu äntligen Ekbackeskolans vuxenutbildningar och yrkesutbildningar bre ut sig i generösa och anpassade lokaler. Sedan starten i augusti finns man numera hos Ekstrands tidigare kontors- och lagerlokaler.

– Vi har fått fantastiska möjligheter för både personal och elever, förklarar Yrkesskolans rektor Stefan Ekvall. Här finns dessutom fler ytor att ta till framöver, för vi både vill, och kommer att växa.

Alla vinner

Lösningen med en ”egen” skola har blivit en succé för alla parter. Nu kan Yrkesskolan få den plats för de yngre eleverna som krävs. Elevantalet förväntas växa även där.

– Vi har lite andra behov som kräver anpassningar, förklarar Stefan. Hit kommer elever som behöver anpassningar p.g.a. olika handikapp eller inlärningsproblem. Alla kan inte ta till sig kunskap i traditionella klassrum. Det krävs anpassningar både vad gäller möbler, reducering av ljudmiljöer och golvbeläggning.

– Vi har fått vara med från början där behoven har fått styra lite av det vi nu ser, förklarar Stefan. Det är en enorm skillnad för dem som får dessa möjligheter, men naturligtvis även för oss i personalen.

Studier med boende

Redan idag finns det långväga elever. Några pendlar och 4 st. bor nu på ett LSS-boende på Naturbruksskolans område. Det finns ett växande intresse från andra kommuner om samarbete.

– Ja det vi kan erbjuda här, finns inte på så många andra platser, menar Stefan. Alla har inte möjlighet att läsa till en akademisk examen. Här får de däremot lära sig ett yrke genom att kombinera studier med omfattande praktik- eller lärlingsplats.

– Vi har ett fantastiskt samarbete med näringslivet vad gäller praktik/lärlingsplats. Det är faktiskt så att 8 av 10 får sysselsättning hos de företag där de har sin sista praktik- eller lärlingsplats.

Ett Lärcenter

Här finns också elever som studerar på andra skolor/universitet och som använder våra lokaler och möjligheter till studier och tentamen. Definitionen av ett Lärcenter är att det ska vara öppet sju dagar i veckan för att tillgodose de möjligheter som många elever måste ha för sin utbildning. Här ska finnas lokaler, uppkopplingar, pedagoger etc. Ekbackeskolans nya vuxenskola är ett Lärcenter under utveckling.

– Vi kan ju inte ha skolan öppen dygnet runt, så de elever som har behoven att studera eller tenta på helger eller kvällar, får kvittera ut en tagg, säger rektor Annki Lund. Därmed står skolans möjligheter öppna när behoven finns.  Här går också våra SFI-elever som är en stor växande grupp och där nu kön till att få börja SFI minskar i hög fart genom större anpassade lokaler.

Framgångar ska firas

Den officiella invigningen ska ske den 15 november mellan kl. 14:00 och 19:00. Då kommer kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen och klipper bandet. Alla som är intresserade är välkomna.

– Vi firar ihop med vår hyresvärd Ekstrands dörrar och fönster. De flyttade till byggnaden på andra sidan gatan och byggde ett eget helt fantastiskt kontor som nu tävlar om att bli Sveriges finaste. Så vi delar på glädjen och inviger allt detta nya på båda sidor om Södra Portgatan, förklarar Stefan.

Vill vara en knutpunkt

Det är en spännande miljö att befinna sig i. Just idag fanns Nyföretagarcentrum och Almi på plats för ett arrangemang.

– Vi vill ju att den här skolan ska vara lite av ett möjligheterna hus – en knutpunkt, berättar Annki. Vi ser gärna att vi kan samarbeta med näringslivet som är en enormt viktig del i vår verksamhet vad gäller praktikplatser. Vi har utrymmen som går att hyra för små och stora arrangemang, konferenser, föreläsningar etc. Tittar man sig runt så speglar vår gemensamma verksamhet samhället. Här finns de som studerar på hög nivå, de med inlärningsproblem, de som vill lära ett yrke och de som nyligen kommit till Sverige och vill lära svenska. Här finns också personer med funktionsnedsättning eller funktionshinder. Ett stimulerande samhälle i miniatyr.

Välkommen att fira med skolan (se annons)

Text och bild: johnny@alltomosby.se

[caption id="attachment_9378" align="alignnone" width="300"] Lärcenters rektor Annki Lund och Yrkesskolans rektor Stefan Ekvall ser fram emot att få flytta in i de nya lokalerna.[/caption]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x