Espresso – Din lokala tidning
Lättlagat, lätt och billigt

Lättlagat, lätt och billigt

MAT. Det kan ha sin utmaning att hitta på något som är lättlagat, lätt och billigt. Här är två enkla och goda rätter att laga nu när vi vill ut och röra på oss mer i trädgården eller naturen. Dels skinkroulader som fungerar som en enkel middagsrätt eller en perfekt vickningsrätt. Eller varför inte testa söndagssoppan som är både god och vacker. En riktig klassiker: potatis- och purjolökssoppa (vichysoisse).
Skinkroulader

4 portioner

10 stora skivor rökt skinka, ex. Bayonne
2 små purjolökar
1 pkt bacon
2 stora tomater
3 dl vispgrädde
1, 5 l vatten
¾ dl chilisås
1 tärning grönsaksbuljong, salt och peppar
smör till formen

Till servering: Ris

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär bort det ytterst gröna på purjolöken och skär purjolökarna i 10 stubbar. Skåra lökarna men se till att de sitter ihop i botten, skölj noga. Koka upp vattnet med halva buljongtärningen. Koka löken på svag värme tills den nätt och jämt är mjuk.
Lägg ut skinkskivorna på köksbänken och fördela en purjostubbe på varje. Rulla ihop roulader. Linda in varje roulad i en baconskiva. Skölj och skiva tomaterna. Varva skinrullar och tomatskivor i en smord ugnsform. Vispa ihop grädden och chilisåsen och smula ner resten av buljongtärningen, smaka av med peppar och salt (tänk på att det rökta köttet ger mycket sälta). Slå grädden över rouladerna och grädda cirka 25 min. Servera med ett fluffigt ris.

Lättlagat lätt och billigt
Söndagssoppa: Vichysoisse

4 personer

1 gul lök
2 purjolökar i strimlor
4 stora potatisar i skivor
1 msk smör
6 dl grönsaksbuljong
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar

Till serveringen: 1 dl crème fraiche, 0,5 dl gräslök eller persilja hackad, 0,5 dl rostade pinjenötter, olivolja

Fräs lök, purjolök och potatis tillsammans med smöret. Tillsätt mjölk och buljong. Sjud utan lock tíll dess potatisen mjuknat, ca 15 min. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna.
Kör soppan ordentligt slät med en mixerstav eller matberedare. Tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar.
Häll upp i skålar och lägg en klick crème fraiche, ringla en god olivolja runt. Strö över hackad persilja eller gräslök och rostade pinjenötter.

Sådär! Lättlagat, lätt och billigt. Perfekt för dina utedagar.

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Tips! Här hittar du fler recept som är bra för plånboken.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x