INGREDIENSER
400 g rimmad lax (köp, eller helst, rimma själv)
8-10 kokta skalade potatisar
1 gul lök
1 dl hackad dill
Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
Tillbehör:
200 g smör till serveringen
Dill, citronskivor
SÅ HÄR GÖR DU
Värm ugnen till 200 grader. Skär laxen i tunna skivor. Skär potatisen i halvcentimeter tjocka skivor. Skala och skiva löken.
Varva potatis, lax, lök och dill i en smord form. Avsluta med potatis. Vispa samman äggstanningen och häll den över potatisen i formen.
Grädda laxpuddingen i ca 45 minuter mitt i ugnen.
Skira smöret och servera det till laxpuddingen. Garnera med dill och citron.
Tips: Täck laxpuddingen med alufolie under gräddningen och låt folien ligga på 25-30 min. Ta sedan bort folien och grädda vidare i 10-15 min. Då håller sig potatisen i det översta lagret fin och blir inte där torr, seg och tråkig.
ÖVRIGT
Rätten som kastar den kräsne Husmanskostälskaren mellan hopp förtvivlan. Gasen i botten på motorvägen, men ändå långsam cruising på en ensam landsväg. Allt på en gång, len och fin – men tryck i smakerna! Bo Martinsson.