Espresso – Din lokala tidning
led belysning

LED-belysning i alla byar i Östra Göinge

Våren 2023 påbörjade Östra Göinge kommun arbetet med att byta ut all gatubelysning till smarta och energisnåla LED-armaturer. I slutet av året var alla, totalt 3 800, ljuspunkter med högtrycksnatrium utbytta till de nya lamporna.

De nya lamporna med en medeleffekt på 16 Watt förbrukar nästan en fjärdedel av de gamla lamporna på 60 Watt, vilket innebär en besparing på 680 000 kilowattimmar per år.

– Det här är en stor satsning som är positiv ur flera perspektiv. En bättre belysning ökar tryggheten i byarna, samtidigt som det på sikt sänker kommunens kostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

– Enligt våra beräkningar sparar vi ungefär 1,1 miljoner kronor per år, säger kommunens mark- och exploateringschef Henrik Arvidsson och fortsätter:

– Det finns idag kvar ungefär 100 stycken centrumarmaturer med metallhalogen, men de flesta av dessa kommer att konverteras eller bytas ut under 2024.

Mer information om kommunens olika satsningar hittar du på webbsidan www.ostragoinge.se/vibygger.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x