Espresso – Din lokala tidning
dsc3151 hires

Lekfullt med ord i Osby Konsthall

Magnus Lönn har vänt och vridit på ord i många år. Just nu visas hans utställning Ordsaker på Osby Konsthall.

Från det att man erövrat läsningens konst funderar man kanske inte så mycket över bokstävernas utseende och betydelse. Att kliva in i Magnus Lönns värld ger ett utrymme att göra just detta.

Hundratals vardagliga små prylar klär väggarna och har arrangerats i ordningar som skapar ord och mening för mottagaren.

– Så här såg det ut för tretusen år sedan. när vi läser tänker vi inte på att symbolen för A är en oxskalle som har vänts upp och ned. Jag har jobbat i många år med återförsinnliga språket på ett lekfullt sätt, säger Magnus.

En pensel eller en rakhyvel blir ett T, en stekpanna ett O, en öppen dragkedja ett V. Vi ser alla sakerna, men även meningarna de bildar.

– Språket är det som har gjort oss till människor. Jag tycker om att ta obetydliga saker  som någon kastat bort och göra om det till något värdefullt. Jag har jobbat med teater och givit ut böcker, denna utställningen gjorde jag 2002, den har turnerat i 20 år nu. För den som håller på att knäcka läskoden och ser det som något svårt och stort kanske det här kan vara ett möte som gör att det känns lite mer lekfullt. Även för den som har läst länge kan det bli ett kul möte som väcker tankar.

dsc3180

Magnus Lönn bor och skapar i Brösarp i Skåne. Utställningen Ordsaker hänger i Osby Konsthall till den 8 April.

– Den 25 mars kan man träffa mig på plats under utställningen då biblioteket har en öppen dag, säger Magnus.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x