Espresso – Din lokala tidning
laxfilé med citronskiva

Lertallrikalax och Dopp i kopp

MAT. Den skånska klassikern lertallrikasill som, ursprungligen lagades på keramiktallrik ovanpå potatiskastrullen, lever idag vidare på moderna skånska restauranger, med lax istället för sill.
Man ställer dock inte tallriken ovanpå potatiskastrullen längre utan som i nedanstående recept i mikrovågsugnen. Snabbt, enkelt och bekvämt. Prova när Du har extremt brått!

4 portioner:
4 laxschnitzlar (skinn- och benfria) á 150 g
salt och nymalen peppar
1 purjolök
75 g smör
1 citronklyfta
ca 1 dl hackad persilja och gräslök

Lägg laxschnitzlarna på ugnsfasta tallrikar. Salta och dra några varv med pepparkvarnen över dem.
Hacka purjolöken mycket fint och strö över.
Smält smör i en panna eller kastrull och låt det bli lätt brynt och guldgult. Pressa över citronsaft. Slå det skummande smöret över laxen, en tallrik i taget och sätt in i mikrovågsugnen 1-2 minuter på maxeffekt.
Ta ut tallrikarna, strö över hackad gräslök och servera med nykokt potatis.


Dopp i kopp

Ett norrlänskt recept med mandelpotatis, som spritts över landet av f.d. hovkocken Werner Vögeli. Det var hans absoluta favorit bland svenska rätter. Går också bra med färskpotatis.

4 personer:
Ca 600-700 g mandelpotatis
1 gul lök
75-100 g smör
kokspad från potatisen
några msk klippt gräslök
salt och vitpeppar

Hacka löken fint medan potatisen kokar. Smält smöret. Fördela smöret i 4 koppar, späd med lite av det varma kokspadet från potatiskoket, eventuellt lite gräslök och smaka av med salt och vitpeppar. Servera en kopp till var och en och ställ potatisskålen mitt på bordet.
Så är det bara att börja doppa i sin kopp! Både trevligt och praktiskt.
Passa på att köpa mandelpotatisen, nu är den som bäst.

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy