Espresso – Din lokala tidning
olympus digital camera

LILLASJÖNS NATURVÅRDSFÖRENING – arbetar för att rädda Lillasjön

Lillasjöns naturvårdsförening startade sitt engagemang redan 1977. En grundorsak var att vårda och återställa sjön för att förhindra att den växte igen. Med åren har föreningens engagemang genererat i omfattande restaureringar som gjort stor skillnad.

MITT I HÄSTVEDA

Lillasjön ligger mitt i byn om vi ser till planerat bostadsbyggande. Det betyder att sjön binder samman Hästveda och är en naturlig mötesplats för skola, friskvård för föreningsliv. Samarbetet mellan föreningar har utvecklats så området används bland annat av fotbollsföreningen, orienteringsklubben och skolan. Men här finns också många som bara vill vistas i en härlig miljö.

FÖRBEREDANDE EU PROJEKT

Det finns en utredning som togs fram för några år sedan kring möjligheten att muddra sjön och nu söker föreningen bidrag för en kompletterande utredning om hur detta skulle kunna gå till.

skarmavbild 2023 10 22 kl. 22.42.22
Ordförande Krister Dagneryd

– Det pågår ett EU projekt tillsammans med Skåne leader Ess, för att ta fram underlag till en möjlig muddring av Lillasjön, berättar ordförande i föreningen Krister Dagneryd, och VIDA som äger sågverket i Hästveda har nyligen anslutit som samarbetspartner i projektet.

Sjön underhålls ständig med exempelvis vassklippning för att den inte ska växa igen. Under 1930 talet var sjön 12 meter djup. Men under en längre period gick avloppsvatten rakt ut i sjön som tillsammans med utsläpp från torvtäkt, har minskat djupet till dagens 80 cm.

VIKTIGA VISIONEN

skarmavbild 2023 10 22 kl. 22.41.49

Lillasjön med omnejd är idag en vacker och välkomnande plats för rekreation. Mycket har gjorts för att boende och besökare ska upptäcka området. Men hoten att sjön ska växa igen finns kvar och insatser är nödvändiga för att detta inte ska hända.

– Ja i visionen så ska vi bevara och utveckla tillgängligheten, menar Krister. Området ska vara attraktivt för alla. Vi ska fortsätt jobba för att förbättra både vatten- och bottenkvaliteten. Förhindra att inga avlopp, dagvatten eller förorenat vatten når Lillasjön.

VI VÄLKOMNAR FLER MEDLEMMAR

Idag har föreningen ca 300 medlemmar som genom sitt medlemskap ställer upp för att sjöns, med kringliggande område bevaras och förädlas. Antalet medlemmar är viktigt för att kommunen ska lyssna på oss, menar ordförande Krister. Därför hoppas vi nu på ett ännu större engagemang genom att fler blir medlemmar i vår naturvårdsförening. Vill du också engagera dig i möjligheterna att utveckla Lillasjön som en central och viktig del i Hästveda?

Du når oss via epost: lillasjonsnaturvardsforening@gmail.com

Mer information om oss och om vad som händer finner du genom att följa oss på Facebook. Sök på Lillasjöns naturvårdsförening så hittar du oss.
Medlemskap kostar 40 kronor per år.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x