Espresso – Din lokala tidning

Lionsföreningar gör stor insats med Pantamera

Att panta PET-flaskor och aluminiumburkar är en egentligen ganska enkel grej som samtidigt är miljösmart. Lions Club i Osby respektive Östra Göinge har varit aktiva i Pantamerakampen i flera år och utmärker sig båda två i Föreningskampen.

Pantsystemet har vi för att bidra till en ökad återvinning och minskad nedskräpning. Att förpackningarna stannar kvar i sitt kretslopp innebär att vi sparar mer energi än om vi ständigt skulle producera förpackningar av ny råvara. All återvinning av förpackningar gynnar miljön. Ju högre återvinningsgrad, desto mer minskar vi nedskräpningen i naturen och energiåtgången vid tillverkning av nya förpackningar.

Sponsrar föreningar
I 2018 års Pantamerainsamling blev Lions Club Osby bästa Lionsförening och kom dessutom på 10:e plats sammanlagt i Sverige i Föreningkampen.
– Vi får in ganska mycket av andra föreningar i Osby. De får i sin tur 250 kr av Lions som sponsring när de lämnar in PET-flaskor och/eller burkar till vår Pantamerainsamling. Föreningarna är ganska aktiva och vi har precis i dagarna fått in ytterligare tre föreningar som medverkar till insamlingen, berättar Hans-Åke Olofsson, sekreterare i Lions Club Osby.

Pengar till ungdomsstipendier
Även Lions Club Östra Göinge bidrar gott till återvinningen av pantflaskor och -burkar. I skrivande stund ligger de på 10:e plats i Föreningskampen.
– Egentligen så tänker vi inte så mycket på att vi tävlar i själva Föreningskampen. Vårt mål är helt enkelt att få in så mycket pengar som möjligt eftersom varje krona går till ungdomar i kommunens föreningar. I år delar vi ut 40 000 kr i form av stipendier från Pantamerainsamlingen, och det görs på nationaldagen 6 juni, berättar Ingrid Sigvardsson, president i Lions Club Östra Göinge.

Högt resultat i Sverige
I Sverige är målet att 90 % av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Vi ligger nu strax under det resultatet och räknas till ett av de bästa länderna i världen vad gäller just återvinning av pantflaskor/burkar. Utöver energibesparingen så är den stora bonusen att det går pengar tillbaka till föreningarna i Sverige och att vi slipper flaskor och burkar i naturen där de inte bara misspryder utan även skadar djur. Så, fortsätt panta!

Text: jessica@espressomedia.se
Källa: Pantamera

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy